Testen op internet

Beroepskeuzetest

In leerjaar 2, 3 en evt. opnieuw in leerjaar 4 maken leerlingen een interessetest: de Big Five persoonlijkheidstest van Jobpersonality.nl en een professionele interessetest van LC Data. Ook op internet zijn testen te vinden. Hou er rekening mee dat een test altijd een momentopname is, geen vaststaand feit. Toch kan de test waardevolle informatie bieden door op zoek te gaan naar de rode draad in de uitslagen van verschillende testen.

Bespreek de uitslagen mensen die jou goed kennen, zodat je kunt zien wat anderen in jou herkennen. Of misschien ken je iemand die het beroep beoefent. Hij/zij kan jou natuurlijk ook goed helpen er achter te komen of dit bij jou past. Uit de dialoog leer jij het meest over jezelf!!


Kort, makkelijk en gratis

Als je het leuk vindt, kun je diverse testjes maken die op internet te vinden zijn. Het zijn meestal korte, niet al te ingewikkelde keuze- en interessetesten. Onderstaande zijn allemaal gratis.

Bedenk altijd wel: testen vervangen het loopbaangesprek niet maar kunnen als eerste aanzet tot zo’n gesprek wel handig zijn. Ga over de uitkomsten dus altijd met mensen in jouw omgeving in gesprek!! Wat verbaast jou? Wat herkennen zij? Wat valt op? Etc.

 

Aan de titel van onderstaande testen is een link gekoppeld naar de site zodat je snel en makkelijk aan de slag kunt.

 

Een leuke test die goed aansluit bij beelddenkers met minder taal en meer afbeeldingen is te vinden op de site www.jobpersonality.nl. Handig voor beelddenkers.   

 

Een aanrader is ook de site www.123test.nl. De redactie van deze site geeft per test de kwaliteit aan, variërend van 1 ster (puur fun) tot vijf sterren (professioneel). Feit is wel dat slechts weinig testen vier of vijf sterren krijgen, wat veelzeggend is. Bovendien zijn de testen die die kwalificatie krijgen meestal niet gratis.

 

Test je Talent

Staat op: ► de site van Beroep in Beeld ► Aantal vragen: 55 ► Invultijd: 10 – 15 minuten

Deze test vertelt je welke beroepen het beste bij je passen. Je kunt dus niet iets fout beantwoorden. Het gaat er om dat je aangeeft wat het beste bij je past.
Je kunt tussentijds stoppen met de test en er op een later tijdstip weer me verder gaan.

Interessevragenlijst vmbo-mbo 

Staat op: ► de site van het UWV ► Aantal vragen: 36 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

Deze test vertelt wat je interesses zijn. Je kunt dus niet iets fout beantwoorden. Het gaat er om dat je aangeeft wat je wel of niet leuk vindt.

Studie- en beroepskeuzetest

Staat op: ► de site van Carrièretijger ► Aantal vragen: 36 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

De testuitslag geeft informatie over beroepen en studies die bij jouw persoonlijkheid en belangstelling passen. Door de beroepen en studies onderling te vergelijken, kun je makkelijker een keuze maken.

Beroepskeuzetest

Staat op ► de site van ROC.nl. ► Aantal vragen: 16 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

Deze test bestaat uit 16 vragen en neemt ongeveer 5 minuten tijd in beslag. Aan de hand van de uitslag zie je welke beroepen het beste bij jouw persoonlijkheid passen.


Talentendetector

Staat op ► de site van ROC.nl. ► Aantal vragen: 36 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

Deze test bestaat uit 36 verschillende vragen. Je kunt kiezen uit een beknopte of een zeer uitgebreide uitslag. Vul de vragenlijst in en ontdek jouw verborgen talenten!


Capaciteitentest techniek: Is techniek iets voor jou?

Staat op ► de site van ROC.nl. ► Aantal vragen: 32 ► Invultijd: 5 – 10 minuten

Met deze test kun je erachter komen of je technisch en analytisch inzicht hebt. 


Beroepenrichter techniek

Staat op: ► de site van ROC.nl ► Aantal vragen: 16 ► Invultijd: 5 minuten

De testuitslag geeft weer welke technische beroepsrichting het beste bij jou past. Ook zie je welke opleidingen aansluiten bij deze beroepsrichting (of richtingen).


Wat voor type ben jij?

Staat op: ► site van Opleiding & Beroep ► Aantal vragen: 72 ► Invultijd: 10 – 15 minuten

Deze test is bedoeld om te bepalen wat voor type je bent, zodat je beter kunt bepalen welke werkomgeving of opleiding bij je past.

Op deze site zijn meer testen te vinden, zoals een persoonlijkheidstest en een motivatietest.


Welk beroep kies jij na het mbo?

Staat op: ► de site van mbostart.nl ► Aantal stappen: 5 ► Invultijd: 1 minuut

Deze beroepentest geeft je inzicht in welke mbo-beroepen jij na je opleiding kunt gaan doen. Uit de test komen beroepen rollen die specifiek op mbo-niveau uitgeoefend worden, maar ook beroepen voor na een vervolg opleiding. Deze test kan dus niet alleen handig zijn voor nu, maar ook voor later. De resultaten zijn direct zichtbaar. 


Ga op zoek de rode draad in de uitkomsten en praat hier eens over met anderen!