De vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon, de naam zegt het al, werkt vertrouwelijk. Je kunt een afspraak maken, omdat je met iemand een vertrouwelijk gesprek wilt hebben.

 

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens te maken met kleine of grote tegenslagen.

Iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Soms voel je jezelf echt uit het evenwicht. Meestal gaat dat wel weer over, maar soms ook niet.


Je hoeft dan niet alleen te blijven worstelen met problemen of nare gevoelens. Als eerste kan je dan met je ouders, broers, zussen, vrienden, vriendinnen, mentoren of vakleerkrachten in gesprek gaan.


Soms is dat niet voldoende of lukt het niet. Juist dan kan je naar een vertrouwenspersoon stappen en daar een afspraak maken voor een gesprek.

 

Het is voor leerlingen vaak best een moeilijke stap om naar iemand toe te gaan om daar over problemen te praten.Toch is het goed te beseffen dat wanneer je niet lekker in je vel zit, om welke reden dan ook, praten kan helpen.

 

Hoe komen leerlingen bij een vertrouwenspersoon?


Gewoon door op je eigen houtje er naar toe te stappen en een afspraak te maken voor een eerste gesprek. Het kan ook dat vrienden, vriendinnen of de mentor je  aanraden om eens langs te gaan voor een gesprek.

Leerlingen komen alleen of nemen iemand (vriend, vriendin, mentor, ouder) mee.

 

Welke dingen kun je bespreken met een vertrouwenspersoon?


Alle onderwerpen zijn bespreekbaar. Natuurlijk gaat het over persoonlijke, emotionele en soms lichamelijke problemen. Enkele onderwerpen die besproken kunnen worden zijn ziekte, verslaving, relatie ouders, werk, ruzie, toekomst, school, faalangst of over de thuissituatie.

 

Misschien tot ziens,

 

Marieke Berendse (mberendse@lentiz.nl)  &  Rob Kleiweg (rkleiweg@lentiz.nl)