Comenius Italië april 2014Van 5 april t/m 10 april 2014 zijn twee docenten en twee leerlingen,  in het kader van een Comenius-project op bezoek geweest bij een school in Frosinone, 80 km. onder Rome, het Liceo Scientifico. Dit bezoek was de laatste van een reeks van vijf (gestart in 2012)
Uit vijf landen: Nederland, Frankrijk, Spanje, Turkije en Italië zijn docenten en leerlingen samengekomen om te onderzoeken wat onze overeenkomsten binnen Europa zijn. Zowel leerlingen als leraren hadden presentaties voorbereid, die getoond warden in een gezamenlijke bijeenkomst op de school.
Derek Mekking en Paulien van den Berg verbleven, evenals de leerlingen uit de andere landen, bij Italiaanse gastgezinnen.
Het organiserend land, Italië, had een interessant en zeer druk programma voor ons. We hebben tweemaal Rome bezocht, twee prachtige plaatsen in de omgeving, waar we een wel heel uitgebreide geschiedenisles van maar liefst 3 uur kregen….. en de plaats Frosinone zelf. Daarnaast hebben we met elkaar teruggekeken wat er in de afgelopen twee jaar gedaan is en de leerlingen zijn vooral met elkaar in de weer  geweest.  
   
  
De vierde dag, de dag van de ‘geschiedenisles’ hebben we gegeten in een heuse kostschool. De leerlingen uit vijf landen zaten door elkaar heen en het was prachtig om te zien hoe ze samen alle grenzen die ons scheiden wegvaagden. Dit was een echt Comeniusmoment..  
   
   
  
Ook het etentje dat Sors Beijer en ondergetekende met de Turkse en Spaanse collega’s bij een van onze Italiaanse collega’s aangeboden kregen, was een staaltje van ‘grenzeloos’ genieten.
Donderdag 10 april was het vroeg uit de veren, om op tijd op het vliegveld in Rome te staan. Om 12.30 u zetten we weer voet op Nederlandse bodem, een mooie ervaring rijker.


Jeannette Toonen