JGZ jeugdzorg


Opgroeien van baby naar tiener, daar komt heel wat bij kijken. JGZ geeft advies over de verzorging, gezondheid en opvoeding van kinderen en jongeren. En we geven op de juiste momenten vaccinaties die beschermen tegen ziekten. U kunt altijd met uw kind bij ons terecht, of het nu om alledaagse vragen gaat of om grote zorgen. De diensten van JGZ zijn gratis, met uitzondering van sommige cursussen en themabijeenkomsten. Gezondheidsonderzoek onderbouw
In klas 1 of 2 heeft de jeugdverpleegkundige met elke leerling een persoonlijk gesprek op school. Allerlei onderwerpen komen aan bod die van belang zijn voor de ontwikkeling. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Ook worden de tieners gemeten en gewogen.

Als  blijkt dat er (mogelijk) problemen zijn, dan bespreken de jeugdverpleegkundige en leerling met elkaar wat nodig is om tot een oplossing te komen. U wordt hiervan op de hoogte gesteld door middel van een brief en/of er wordt telefonisch contact met u opgenomen. Soms is het nodig om het een en ander na te bespreken met de teamleider of zorg coördinator, ook hier wordt u dan van op de hoogte gebracht.


Jongerencontactmoment
Jongeren van 15 en 16 jaar worden door middel van een persoonlijke vragenlijst aangespoord om na te denken over hoe zij in hun vel zitten. Deze digitale vragenlijst wordt afgenomen op school.
De jongeren worden door middel van (groeps)voorlichting gestimuleerd om gezonde keuzes te maken.
Sommige jongeren worden naar aanleiding van de vragenlijst uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met de jeugdverpleegkundigen. In een persoonlijk gesprek kan de jeugdverpleegkundige advies geven en, in zorgelijke situaties, doorverwijzen. Indien nodig wordt u als ouder telefonisch op de hoogte gebracht van de inhoud van het gesprek. Soms kiest een jongeren ervoor om bepaalde informatie niet met zijn/haar ouders te delen. Mits het de jongeren niet schaadt, is die mogelijkheid er binnen de JGZ voor jongeren vanaf 16 jaar.

Persoonlijke begeleiding
Iedere leerling kan een afspraak maken met de jeugdarts of -verpleegkundige om te praten over onderwerpen waarover hij of zij zich zorgen maakt. Zoals ruzie, gepest worden of eenzaamheid. Ook met vragen over menstruatie, veilig vrijen, alcohol of drugs kunnen de tieners terecht bij de JGZ.
JGZ-medewerkers hebben een beroepsgeheim. Persoonlijke informatie wordt alleen met toestemming van de leerling met anderen besproken. 

Steuntje in de rug voor ouders
De meeste pubers komen de puberteit, een tijd van verandering en onzekerheid, goed door. Maakt u zich soms zorgen of weet u niet hoe u met uw puber kunt omgaan? Dan is het verstandig om er tijdig met iemand over te praten. Het kan zorgen wegnemen en maken dat het weer leuk is in huis.

Neem contact op met:

 

E-mail:             info@jgzzhw.nl

Website:          www.jgzzhw.nl