9 Suïcidaal gedrag en zelfverwonding

terug

Je verdriet voorbij

Een denkwijzer over zelfmoord


Auteur: René Diekstra
Uitgeverij: Bruna
95 pagina’s


ISBN 902298012
ISBN 97890022980125


 

 

Zelfmoord lijkt de perfecte oplossing voor al je problemen. Iedereen denkt er wel eens aan. Als je zelfmoord pleegt, ben je in één klap van al je ellende af. Maar ook van alle andere dingen. Zelfmoord plegen doe je maar één keer in je leven. Over zo'n serieuze beslissing moet je dus goed nadenken, want alles moet in één keer goed gaan. Maar als je het toch van plan bent, kun je net zo goed de tijd nemen om je goed voor te bereiden. Dit boek helpt je daarbij. Het vertelt wat je moet doen, om uitgerust, helder en ontspannen over zelfmoord na te denken. 


Het bevat een uitgebreide test om te kijken of je er echt goed over na hebt gedacht. En tips om op een rijtje te zetten hoe je je nu voelt en waardoor dat komt. Wat betekent het om afscheid te nemen van je familie, je vrienden, school en sport? Van al je mooie herinneringen? En van je toekomst? Helder denken over zelfmoord is hard werken.


Zelfverwonding bij jongeren

Gids voor leerkrachten, leerlingenbegeleider, ouders en vrienden


Auteur: Nadine Callens
Uitgeverij: Garant
107 pagina’s


ISBN 9789044120233
 

Uit recent Europees onderzoek blijkt dat het aantal jongeren dat zichzelf verwondt, toeneemt. Ook scholen en andere organisaties hebben bijgevolg meer en meer te maken met het fenomeen. Voor leerkrachten en leerlingenbegeleiders is het niet gemakkelijk om hiermee om te gaan. Ouders en vrienden weten zich meestal ook geen raad en voelen zich onmachtig wanneer ze geconfronteerd worden met een jongere die zichzelf verwondt.

De eerste opvang en blijvende steun door direct betrokkenen blijkt van groot belang te zijn in het hulpverleningsproces. Als zij beschikken over de juiste informatie en praktische handvatten hebben, die gebaseerd zijn op een oplossingsgericht model, kunnen ouders, school en vrienden van onschatbare waarde zijn voor deze jongeren. Zo hebben zij onder meer behoefte aan ondersteuning om te kunnen reageren op de zogenaamde 'krasepidemies'. Een school kan rond dit thema een efficiënte, preventieve taak vervullen.