Stappenplan aanmelden hbo-opleiding

Als je een opleiding hebt gekozen, moet je een aantal zaken regelen. Hier vind je een stappenplan dat je kan helpen. Aanmelden moet in elk geval altijd vóór 1 mei via www.studielink.nl. Hiervoor heb je een DigiD-code nodig, dus zorg dat je die tijdig aanvraagt!
 
Stap 1: Vraag DigiD aan
Meld je aan voor een opleiding: studenten moeten zich vanaf 2014 vóór 1 mei via Studielink aanmelden voor een studie in het hoger onderwijs.
Let op: Opleidingen met decentrale selectie hebben vaak een eerdere aanmeldingsdatum dan 1 mei.
Let op: Wil je daarna toch een andere studie kiezen? Dat kan tot 1 september. Dit toelatingsrecht heb je niet als je je ná 1 mei voor het eerst aanmeldt. Heb je je later aangemeld, dan beslist de opleiding over je toelating.
 
Om je aan te melden heb je een DigiD nodig. Aangezien je voor het aanvragen van studiefinanciering (zie stap 3) een DigiD met sms-functie nodig hebt, kun je dat beter meteen regelen. Vraag deze DigiD bij voorkeur één maand voor de deadline van jouw opleiding aan via www.digid.nl, want het duurt even voordat deze er is.
Voor particulier onderwijs schrijf je je in bij de instelling zelf!
 
Stap 2: Schrijf je in via Studielink.nl
Via www.studielink.nl kun je je inschrijven voor de opleiding van jouw keuze. Jouw gegevens worden dan automatisch doorgegeven aan de hogeschool of universiteit en aan DUO.
 
Stap 3: Vraag je studiefinanciering aan
De aanvraag voor studiefinanciering moet je doen via www.duo.nl, met behulp van je DigiD. DUO heeft een handige rekenhulp om te zien hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen.
 
Stap 4: Studiekeuzecheck
Als je je op tijd hebt aangemeld, dan vindt er door de hogeschool of universiteit een 'studiekeuzecheck' plaats. Die kan verschillende vormen hebben zoals proefstuderen en/of een studiekeuzegesprek. Je bent verplicht aan zulke activiteiten mee te doen. De studiekeuzecheck maakt het voor jou én de opleiding makkelijker om te bepalen of jullie matchen. Jullie moeten namelijk wel bij elkaar passen wil je de studie succesvol afronden.