Aad Storm neemt afscheid van Reviuslyceum

Docent scheikunde en decaan Aad Storm heeft afgelopen woensdag na een loopbaan van meer dan 40 jaar in het voortgezet onderwijs afscheid genomen. Tijdens een drukbezochte receptie konden talloze collega´s en oud-collega´s Aad de hand schudden en nog eens speciale herinneringen ophalen. `s Avonds was er een etentje in Vlietzicht en daar werd hij nog eens flink in het zonnetje gezet door zijn ex-sectiegenoten en was er ook een workshop salsadansen. Daar had hij op school vaker gepassioneerd over verteld dus dat werd gewoon geregeld door de zeer bekwame feestcommissie. Bij Monsieur Paul gingen we gezellig napraten.


“ In 1971 tijdens mijn studie scheikundige technologie ben ik al 9 uur les gaan geven aan de CSG Overvoorde in Den Haag. Omgaan met jongeren was niet nieuw voor me omdat ik al jong medewerker was bij de Christelijke Jongerenvereniging Liefde en Vrede in Vlaardingen. Daar ben ik geboren.  Ik mocht ook graag op straat voetballen, onder andere met mijn latere collega Hans Hess, maar ook in clubverband. Al 53 jaar ben ik lid van VV Zwaluwen en speel nog elke zaterdagmiddag”.


Het jaar daarop, nog tijdens zijn studie, ging Aad werken bij Westland Zuid in Vlaardingen en na verschillende fusies werd het uiteindelijk het Reviuslyceum in Maassluis. Zijn blik werd enorm verruimd doordat hij niet alleen les gaf maar ook leerlingbegeleider en decaan was. Zodoende kon hij ook vaak over de schoolmuren kijken om te zien en te ervaren wat daarbuiten allemaal gebeurde. Ook volgde hij verschillende cursussen over decanaat, leerlingbegeleiding en gesprekstechnieken.


Bijzondere herinneringen aan die tijd vormen die aan de werkweken in Amsterdam. Vanuit de jeugdherberg in het Vondelpark vonden talloze culturele activiteiten plaats en werden vele bezoeken aan de universiteiten en hogescholen ondernomen .Gedurende een week kregen de leerlingen een enorm afwisselend programma voorgeschoteld op zowel cultureel, sportief als educatief gebied. Roemrucht waren de bezoeken aan de theaterschool. Dat was een geweldige tijd.


Verder waren er jarenlang de zgn brugklaskampen die plaatsvonden in de laatste week  van de zomervakantie voordat de school weer begon. De docenten offerden daarvoor graag een weekje vakantie op.
Het veelzijdige persoonlijke contact met leerlingen dat hij door zijn werk als leraar en decaan had heeft hij steeds erg prettig gevonden. Scheikunde vond hij vanzelfsprekend ook enorm leuk.


“ Leerlingen enthousiast maken, begeleiden bij onderzoek en proberen ze ervan bewust te maken dat veel dingen niet vanzelfsprekend zijn was het fijne van mijn werk. Ook probeerde ik ze te wijzen op verwondering voor de ontdekkingen in de natuurwetenschap en trachtte ik ze vaardigheden bij te brengen. Zodoende werd ik ook door leerlingen geïnspireerd en was het niet alleen eenrichtingsverkeer”.


Alle veranderingen die hij meemaakte waren geen verbeteringen.
“ Er is veel rompslomp, de werkdruk is hoog en je zou soms wat meer vrijheid willen hebben als docent om vorm en inhoud aan je eigen lessen te geven. Ook het zelfstandige werken van leerlingen dat gepropageerd werd bij de invoering van de Tweede Fase verliep niet vlekkeloos”.


Iets waar je ook erg veel van kunt leren is reizen. Daar houdt Aad erg veel van. Zuid Amerika is favoriet, daar maakte hij afgelopen zomer nog een mooie rondreis door Chili, Peru en Bolivia. Hij bezocht het beroemde Incadorp  Machu Picchu dat op grote hoogte en enorm afgelegen ligt.  Maar ook voor school was Aad regelmatig aan het reizen.  Vanaf 1996 was hij de man die zich bezig hield met de uitwisseling tussen
Vlaardingen en Moravska Trebova in Tsjechië. Jarenlang heeft hij zich hiervoor ingezet en later kwam daar nog een uitwisseling met Anagni in  Italië bij. Dit waren voor veel leerlingen en voor Aad zelf enorm fijne en leerrijke ervaringen die hem altijd zullen bijblijven.


Helaas loopt ons gesprek ten einde. De tijd vloog voorbij. Veel herinneringen,  verhalen en anekdotes kwamen voorbij.  


Wij als Reviuslyceum nemen afscheid van een kleurrijke en bijzondere collega en wensen hem met Yvonne en alle kinderen en kleinkinderen in alle opzichten het aller- allerbeste toe.