Ambassadeur Reviuslyceum voor goed doel op reis

Daan Wijnhorst is Edukans verslaggever in Ethiopië.
 
In de voorjaarsvakantie van vrijdag 20 februari tot zondag 1 maart gaat Daan Wijnhorst van het Reviuslyceum uit Maassluis naar Ethiopië. Samen met 42 andere leerlingen van middelbare scholen in heel Nederland doet Daan mee aan Edukans Going Global. 37 scholen werken dit jaar mee aan het uitwisselingsproject van Edukans.
 
Op het Reviuslyceum solliciteerden vele kandidaten uit de bovenbouw naar de functie van verslaggever in Ethiopië. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Daan kwam als beste uit de bus. 
 

Taboes doorbreken met Life Skills

Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ethiopië is dit nog niet het geval. Daan ontmoet Ethiopische medeleerlingen en loopt met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse verslaggevers gaat in Ethiopië aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Ethiopië weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ethiopische jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en HIV/aids. De Nederlandse en Ethiopische jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met ‘life skills-lessen’.
 

Actievoeren

Op www.reviuslyceum.inactievooredukans.nl doen leerlingen iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geeft Daan op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook zal hij samen met andere leerlingen van het Reviuslyceum actie voeren voor de projecten die hij in Ethiopië heeft bezocht. In 16 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al 8 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het Reviuslyceum vindt het van groot belang dat de school mee doet aan dit project van Edukans, omdat het programma van Going Global de betrokkenheid vergroot van jongeren bij ontwikkelingswerk.