Amos van Baalen en Daan de Jong winnaars Profielwerkstuk Awards

   

 

Wat hebben “The development of the English language during the Middle English Period” en “De invloed van duurzaam bouwen op het werk van architecten” met elkaar te maken?  Op het eerste gezicht niets maar gemeen  hebben beide titels dat de werkstukken waarbij ze horen zijn uitverkozen tot beste profielwerkstuk van dit schooljaar.


Het maken van zo’n werkstuk is voor eindexamenkandidaten een proeve van bekwaamheid en geldt als afsluiting van hun havo- en vwo-opleiding en tevens als voorbereiding op een vervolgstudie waar onderzoeksvaardigheden en literatuurstudie aan de orde van de dag zijn.


Voor het eerst heeft het Reviuslyceum de profielwerkstukken laten presenteren aan ouders, klasgenoten, docenten en andere belangstellenden. Dat was voor de meeste leerlingen nogal spannend maar desondanks mochten de resultaten er zeker zijn.  Onlangs  vond deze presentatie plaats en het was een zeer geslaagde avond. Uit een aantal genomineerde  leerlingen werden Daan en Amos door een deskundige jury als winnaar gekozen. Ze kregen van school  buiten alle lof ook nog een leuk bedrag aan bonnen.


We spraken met de winnaars en stonden versteld van hun enthousiasme en van het nivo van hun werkstuk. Amos bijt het spits af.


“Ik heb een passie voor (oud-) Engels en die is mede voortgekomen uit mijn tweetalige opvoeding. Ook ben ik half Australisch en heb ook een dubbel paspoort. Ik vind het erg leuk om overeenkomsten te bestuderen tussen de Engelse, Duitse en Nederlandse taal want je moet niet vergeten dat Engels een Germaanse taal is. De grammatica van het oud-Engels is moeilijk en ik heb o.a. onderzocht hoe Franse woorden in het Engels kwamen en hoe de grammatica versimpeld werd naar het huidige Engels. Mijn onderzoek is vooral een literatuurstudie en beslaat de periode 1100-1500; het Middelengels. Veel vond ik op internet en ik heb een aantal boeken gekocht.

Terloops stuitte  ik op het oudst bewaard gebleven liedje in het Middelengels nl. de canon Sumer is icumen in. Mijn grote wens is om Engels te gaan studeren om dan later vertaler te worden of wetenschappelijk onderzoek te doen. “


Bij het werkstuk van Daan ging het om heel andere zaken.
“Mijn interesse voor dit onderwerp is eigenlijk begonnen door mijn werk bij een duurzame bloemist. Ik vond het zeer interessant en werd erdoor aan het denken gezet. Ik heb onderzocht wat duurzaamheid nou eigenlijk is en dat was veel breder dan ik dacht. Er spelen niet alleen maar ecologische belangen maar ook sociale en economische. Neem bijv. koffie. Een ecologisch belang is bijv. dat je gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen. Ook moet er geld verdiend worden en de winst moet eerlijk verdeeld worden. De werkomstandigheden op de plantages moeten ook goed zijn.  Toen ben ik het bouwen gaan bestuderen.
Hierbij spelen ook weer de genoemde belangen. Als je bijv. een nieuw huis bouwt hoe kun je dan het watergebruik beperken? Hoe kun je de energievraag verminderen door een goede isolatie? Hoe zorg je ervoor dat de leefbaarheid goed is? Hoe kan het bouwen en het onderhoud goedkoop en welke materialen gebruik ik?
Mijn werkstuk bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel en voor dat laatste heb ik m.b.v. computersoftware een maquette ontworpen voor een duurzaam schoolgebouw.”


Gevraagd naar zijn toekomst vertelt Daan dat hij naar de Hogeschool Rotterdam gaat om Stedebouwkunde en Ruimtelijke Ordening te studeren.

 

Een grote variatie aan onderwerpen kwam bij alle profielwerkstukken aan de orde en de presentaties waren daardoor zeer divers.
Het Reviuslyceum kan terugkijken op een interessante avond vol afwisseling en deze zal in de toekomst zeker herhaald gaan worden.