Debatteren over democratie

De afgelopen periode hebben we kennisgemaakt met de banaliteit van de presidentsdebatten in Amerika. Trump en Clinton toonden ons dat het voeren van een beschaafd debat geen sinecure is. Vrijdag 18 november a.s. zullen onze leerlingen een demonstratie geven van een betamelijk debat.


In het kader van de campagne ‘Nederland leest’ gaan leerlingen van het Reviuslyceum in debat met leerlingen van het Hoeksch lyceum uit Oud-Beijerland. Het thema is ‘democratie’. De deelnemende leerlingen hebben voor deze wedstrijd ‘Morten’ gelezen, geschreven door Anna Levander, een pseudoniem van journaliste Dominique van der Heyde en haar partner, schrijfster Annet de Jong. Hieronder een korte impressie van het boek.


Morten – Anna Levander (2014)
De ambitieuze politicus Morten Matthijssen schuwt geen middel om minister-president te worden. Het boek geeft een inkijkje in de achterkamertjes en wandelgangen van Den Haag en toont hoe een politicus die het volk aan de kant wil zetten toch door datzelfde volk gekozen kan worden.

 


Nederland Leest wordt in 2016 – van 1 tot en met 30 november – voor de elfde keer georganiseerd en is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken).


De debatwedstrijd vindt plaats op vrijdagmiddag 18 november a.s. in het gemeentehuis van Maassluis en begint om 13.30 uur.  Burgemeester Edo Haan geeft het startsein voor deze wedstrijd.  De debatwedstrijd wordt gehouden in samenwerking met de bibliotheek van Maassluis. Belangstellenden zijn natuurlijk van harte welkom.