Leerlingen Reviuslyceum op bezoek in het gemeentemuseum.

Al heel wat jaren bezoeken álle leerlingen uit klas 1 van het Reviuslyceum in de loop van het schooljaar het gemeentemuseum in Maassluis.


Voor veel leerlingen is dit museumbezoek de enige keer dat zij daadwerkelijk een museum van binnen zien. Het gemeentemuseum biedt leerlingen de mogelijkheid om tijdens de reguliere lesuren beeldende vorming met een museale tentoonstelling op verschillende manieren aan de slag te gaan.


De afgelopen weken waren de leerlingen uit klas 1 dan ook in het museum te vinden. De leerlingen bezochten de tentoonstelling “Een baas in grafiek”, een kleurrijke tentoonstelling over het grafische werk van Wally Elenbaas.


Er werd geluisterd, gekeken, meningen gevormd  en er werd geleerd hoe een zeefdruk en litho tot stand komt. Tot slot werd er op de zolder van het museum zelf grafiek gemaakt.


Maar dit jaar is er méér! Ook de leerlingen uit klas 2 en 3 zijn naar het museum geweest. De tweedeklassers bezochten dezelfde tentoonstelling als klas 1.


De derdeklassers bezochten de prachtig vormgegeven tentoonstelling “De kerk in het midden”, een (historische)tentoonstelling over de Groote Kerk in Maassluis. Leerlingen kregen opdracht om in tweetallen tijdens het museumbezoek aantekeningen te maken en deze vervolgens in de aansluitende les op school in een artikel uit te gaan werken. (Houd de Schakel maar in de gaten.) Daarnaast zijn de derdeklassers buiten op locatie aan de slag gegaan om zelf de Groote Kerk in een tekening vast te leggen. Dit leverde prachtige werkstukken op!


De sectie beeldende vorming kijkt terug op fantastische museumbezoeken. Leerlingen hebben volop kunnen kijken, beleven, experimenteren en doen.


Wij hopen als sectie dan ook dat deze unieke samenwerking met het gemeentemuseum in Maassluis nog jaren te kunnen blijven voortzetten. Speciaal wil ik hierbij Friedie Kloen noemen. Zij weet als geen ander om ieder jaar vanuit het museum de leerlingen bij de tentoonstellingen te inspireren en te boeien.


Yvonne Larmené
Docent beeldende vorming