Westlandse scholier kijkt over grenzen heen

AD Westland

AD Westland Bart Lelieveld, Naaldwijk 5 november 2016 - Een internationale kijk op de zaken is voor Westlandse jongeren geen overbodig luxe, vindt het lokale onderwijs. En dus besteden scholen daar veel aandacht aan. Het leverde Lentiz Dalton MAVO en Het Groene Lyceum een onderscheiding op.


Westlandse bedrijven zijn actief in de hele wereld, van Japan tot de Verenigde Staten en van Ijsland tot Zuid-Afrika. Het is daarom volgens Frans van der San, directeur van Lentiz Dalton MAVO & Het Groene Lyceum, belangrijk dat leerlingen met een open blik naar andere culturen kijken.


Voor de inspanningen op dit vlak werd de school onlangs, als tweede mavo in Nederland, beloond met het predicaat Senior ELOS-school. Zo zijn er bijvoorbeeld veel uitwisselingen met scholen in het buitenland. Voor én na de reis wordt daar ook veel aandacht aan besteed. "Er wordt besproken wat de leerlingen denken te gaan leren, wat ze doen als ze heimwee krijgen, wat ze ervan hebben opgestoken en waarom ze achteraf vinden dat het allemaal goed is gegaan", legt de schooldirecteur uit.


Soms kijken scholieren na zo'n uitwisseling met hele andere ogen naar een lang dan vooraf, vertelt Jolene de Kruijk. Zij coördineert de internationale aanpak op de school. "Na een uitwisseling met een Poolse school, zei een 14-jarige jongen dat hij nu vindt dat Polen een mooi land is. Hij verbleef bij een gewone familie en zei dat het eten best lekker was. Hij had zich er van tevoren iets heel anders van voorgesteld."


Die extra internationale inslag komt vooral bovendrijven bij culturele vakken, maar duikt bijvoorbeeld ook op in de vraagstelling bij wiskunde. Verder worden ook actuele onderwerpen besproken. Denk aan de vluchtelingen en de aardbevingen bij Italië.


ELOS is een initiatief van EP Nuffic, een Europese organisatie van het onderwijs. "Maar dat betekent niet dat we klakkeloos achter de EU aanlopen", benadrukt van der Sman. "Je kan het hier best hebben over de voor- en nadelen ervan. Maar wát er ook met de Europese Unie gebeurt, of er meer landen uitstappen, of dat het een federale unie wordt, of dat het uiteindelijke twee bonden worden: de wereld wordt sowieso internationaler."