Erasmusplus project

Beste ouders en leerlingen van het Floracollege,

In september zijn wij gestart met een Erasmusplus Multilateraal project.  Dit houdt in dat wij met verschillende scholen in verschillende landen samenwerken aan een project.  Het project waar wij mee bezig zijn heet "Tastes of our Lands".  We onderzoeken gezamenlijk de gerechten van onze landen (Nederland, Italië, Spanje en Turkije), waarbij we zelf ook producten zullen telen en deze gebruiken in onze gerechten.  Voor dit project hebben wij een subsidie gekregen van de Europese Commissie.

De projecten geven leerlingen en docenten in diverse landen de mogelijkheid om samen te werken aan een of meerdere onderwerpen waarvoor wederzijds belangstelling bestaat. Schoolpartnerschappen helpen zowel leerlingen als docenten bij het verwerven en verbeteren van vaardigheden, niet alleen betreffende het onderwerp of vakgebied waarop het project is gericht, maar ook aangaande teamwork, sociale betrekkingen, planning en het ondernemen van projectactiviteiten en het gebruik van informatie- en communicatietechnologie. Deelname aan een partnerschap met scholen uit diverse landen geeft leerlingen en docenten ook de mogelijkheid om vreemde talen te oefenen en het verhoogt de motivatie voor het leren van een taal.

Een aantal leerlingen is net begonnen met een mailproject met deze scholen.  Leerlingen worden gematcht en kunnen op deze manier ontdekken hoe het leven in een ander land is voor iemand van dezelfde leeftijd.  Wij hopen dit project de komende jaren te kunnen voortzetten.  Met de scholen in Italië en Spanje hebben we ook een jaarlijks uitwisselingsproject met leerlingen van klas 3.

In mei van dit schooljaar zullen we de school in Italië bezoeken.  Volgend schooljaar volgen nog bezoeken aan Turkije en Spanje.  Tijdens elk bezoek kunnen er twee leerlingen mee naar de school in het buitenland.  Het maakt niet uit in welke klas je zit, iedere leerling die echt graag mee wil en dit goed kan motiveren maakt kans om hier aan mee te doen.  De bijdrage die per leerling wordt gevraagd is € 95,00.  Dit bedrag kunnen wij zo laag houden omdat een deel van de reis kan worden bekostigd vanuit de subsidie.  Tijdens het verblijf in het buitenland logeer je bij een leerling van de partnerschool.

Ook leerlingen die niet meegaan of mee willen naar het buitenland kunnen uiteraard deelnemen aan het project.  We gaan recepten maken (of opzoeken) en deze maken in onze keuken op school.  Hiervan zullen filmpjes gemaakt worden, die we dan zullen delen met onze collega's in het buitenland.  Hun leerlingen kunnen dan onze gerechten namaken.  Uiteraard doen wij dit ook met hun gerechten!

Heb je interesse om mee te werken aan of heb je ideeën voor het project?  Laat het me dan weten op sbeijer@lentiz.nl. Ook als je vragen hebt kun je uiteraard bij me terecht. 

Leerlingen die mee willen naar het buitenland worden verzocht een brief te sturen (inleveren in mijn postvak) waarin je uitlegt waarom je mee zou willen naar Italië.  Wat is je motivatie voor dit project?  Waarom zouden we jou moeten kiezen?  Uit de ingezonden brieven zullen we een aantal leerlingen uitnodigen op gesprek.  Hierna zullen we dan een keuze maken.  

Leerlingen let op: je brief moet uiterlijk dinsdag 3 maart ingeleverd zijn.  Succes!

Mocht u meer willen weten over wat Erasmusplus precies inhoudt dan kunt u kijken op www.erasmusplus.nl

Met vriendelijke groet,

Sjors Beijer
Docent Jobbing/ projectbegeleider Erasmusplus