Paardensport

Jij als aankomend mbo-student hebt passie voor de paardensport en de branche. Je bent ondernemend en nieuwsgierig en je wilt internationale ervaring opdoen. Tijdens de opleiding Paardensport verwachten we van jou een hoge mate van zelfstandigheid. Je leert immers al snel ondernemend te handelen en hoe je professionele kennis en deskundigheid overbrengt. We zien jou als student helemaal zitten als jij zorgt voor een flinke dosis doorzettingsvermogen, een ondernemende houding en als je de lat voor jezelf hoog legt. Onze gespecialiseerde vakdocenten leiden je op voor een beroep als professioneel ruiter, instructeur of allround ondernemer in de paardenbranche. Kortom, je wordt een echte vakman of –vrouw in de paardensport.


Kom kijken, sfeer proeven, ontdekken op onze Open Dagen!Terug naar boven


Welk niveau is het?


De opleiding Paardensport is een opleiding op niveau 4+. De opleiding duurt 4 jaar. Paardensport is zowel theoretisch als praktisch een uitdagende opleiding. Daarom is er een speciale aanmeldingsprocedure ontwikkeld. In samenwerking met het bedrijfsleven beoordelen we of jij de opleiding kunt volgen. We verwachten dat je goede basis-rijvaardigheden hebt en actief bezig bent met de ontwikkeling van je rijvaardigheid. Naast de rijvaardigheidsproef is er een AVO-test: we testen dan jouw kennis van rekenen, Nederlands en Engels. 


Je wordt opgeleid tot bedrijfsleider paardensport en -houderij of instructeur paardensport en -houderij.


Terug naar boven


Wat doe je in de les?

De lessen zelf zijn zeer gevarieerd. Je leert alles over de paardensport- en branche. De volgende onderwerpen spelen een grote rol in de opleiding:


  • Horsemanship
Voeding, verzorging, onderhouden van de leefomgeving, gezondheid en ziekteleer zijn thema’s die aan bod zullen komen. Het welzijn van paard staat hoog in het vaandel. Ook krijg je vakken als anatomie en fysiologie, gedrag, rijtechniek en het bewegingsapparaat van het paard. Daarnaast leren we je evenementen organiseren en word je opgeleid om een uitstekende gastheer/-vrouw te zijn.


  • Sport
Natuurlijk leer je alles over de paardensport, zoals rijvaardigheid op hoog niveau en het geven van professionele rij-instructie met de daarbij behorende pedagogiek en didactiek. 


  • Ondernemen

Ook de zakelijke en ondernemende kant is van belang tijdens de opleiding. Je leert over handel en fokkerij. Ondernemerschap, bedrijfskunde, contracten opstellen en personeelsbeleid zijn dan de onderwerpen op ‘leerbord’. 

Al vanaf de start van de opleiding krijg je naast de theorielessen iedereweek vaardigheids- en praktijklessen bij regionale topbedrijven. Je gaat ieder jaar op stage. Uiteraard kun je hierbij ook kiezen voor een internationale stage bij een bedrijf in het buitenland.


Daarnaast krijg je vakken als Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan & burgerschap. Er zijn landelijke eisen voor taal en rekenen.


Terug naar boven


Iets voor jou?


De opleiding Paardensport is iets voor jou als…

  • je gek bent van paarden en je van je hobby je beroep wilt maken;
  • je op een uiterst professionele manier met de paardensport bezig wilt zijn;
  • je alle aspecten van de paardensport leuk vindt: van evenementen organiseren tot een stal runnen;
  • je van theorie en praktijk houdt.


Terug naar boven


Na mijn diploma!

Tijdens de opleiding leer je veel mensen kennen die je verder helpen

als vakman of –vrouw.

Er is een goed arbeidsmarktperspectief. In de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag is er een grote vraag naar professionele vakmensen voor de hippische sector. Gerenommeerde bedrijven als CHIO Rotterdam werken met ons samen aan deze veelbelovende opleiding. Toekomstige beroepen zijn onder andere: instructeur, wedstrijdruiter, stalruiter, pensionhouder, manegehouder en ondernemer in de hippische sector. Natuurlijk kun je na het afronden van deze mbo niveau 4-opleiding ook verder studeren op het hbo. Denk hierbij aan opleidingen als CAH Vilentum Hogeschool Dronten, Hogeschool Van Hall Larenstein Velp en Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool.


Terug naar boven


Aanmelden of interesse?

Wil jij je inschrijven voor de opleiding Paardensport, kijk dan hier.


Let op: voor de opleiding Paardensport is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er kunnen maximaal 18 studenten worden toegelaten.

Terug naar boven


Facebook

Volg deze geweldige opleiding ook op Facebook om op de hoogte te blijven.Terug naar boven


Terug naar boven