Voeding & Technologie

Wil jij een mbo-opleiding met baanzekerheid en wil je naast de lessen op school ook meteen veel leuke opdrachten doen in de praktijk? Kies dan voor de opleiding voeding & Technologie!


Een zak chips, een blikje frisdrank of een pak melk…alle voedingsmiddelen die jij eet of drinkt, worden eerste bereid en verpakt. Er zit een hele keten van bedrijven achter, waar voedingsmiddelen worden ontwikkeld en geproduceerd. Die bedrijven hebben volop banen. Ze willen graag dat je later bij hen komt werken. Kies je voor Food, dan kies je voor succes!

De opleiding Voeding & Technologie wordt samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie gemaakt. We noemen de samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!


Welk niveau is het?

Je kan de opleiding doen op mbo-niveau 2, 3 en 4. Als je gaat voor niveau 2, dan heb je binnen twee jaar je diploma.
De niveau 3 en 4 opleidingen duren 3 jaar.
 

Je wordt opgeleid tot…

Medewerker voeding en technologie (niveau 2), Vakbekwaam medewerker voeding en technologie  (niveau 3), of Vakexpert voeding en technologie (niveau 4)

 

Wat doe je in de les?

In de opleiding Food leer je niet alleen maar theorie, maar ga je vooral ook veel doen. Je krijgt veel praktijkopdrachten die je bij bedrijven uitvoert. Je leert onder andere:

 • Voedingsmiddelen ontwikkelen en bereiden
 • Veilig werken
 • Apparatuur bedienen
 • Kwaliteitsanalyses uitvoeren
 • Samen projecten vanuit bedrijven uitvoeren
 • Hygiëne toepassen
 • Planningen maken

Ook krijg je vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Niveau-3 -en 4 studenten krijgen daarnaast Engels. Er zijn landelijke eisen voor taal en rekenen.


Na mijn diploma!

Na de opleiding kan je meteen aan de slag bij één van de voedingsmiddelenbedrijven in de buurt, zoals de bedrijven van de Food Innovation Academy. De opleiding biedt baanzekerheid. Meer informatie over de arbeidsmarktmogelijkheden in jouw regio kun je bekijken op de website van Stichting Beroepsonderwijs bedrijfsleven (SBB). Je kunt ook verder studeren! Heb je je niveau 2 of niveau 3 diploma, dan kan je verder studeren op een hoger niveau binnen het mbo. Heb je je niveau 4 diploma, dan kan je doorstuderen op een aansluitende hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld Food, Commerce & Technology. Je kunt ook een tweejarige hbo-opleiding volgen, zoals een Associate Degree programma.

 

Iets voor jou?

De opleiding Voeding & Technologie is iets voor jou als:

 • je passie hebt voor (trendy) voeding en technologie
 • je praktisch bent ingesteld
 • je het leuk lijkt om mee te werken aan het procesmatig bereiden van voeding
 • je graag zeker wilt zijn van een goede baan na je opleiding

 

BOL en BBL

Je kunt de opleiding doen in de BOL en BBL. BOL betekent beroepsopleidende Leerweg. Je gaat dan voornamelijk naar school en loopt daarnaast stage. In de BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg, ga je ongeveer 4 dagen per week werken bij een bedrijf in de foodsector. Daarnaast volg je 1 dag onderwijs op school. Je zoekt zelf een baan. 

 

Vind ik leuk!

Wil je je aanmelden voor de opleiding Voeding & Technologie, dan kan dat via een aanmeldwebsite. Klik hier om je aan te melden.

 

Wil je meer weten over deze opleiding? Kom dan naar onze Open Dagen! Je kunt ook de PDF-bestandfolder downloaden.

Food opleidingen onder de aandacht van Foodcluster Rotterdam

Op de website van het Foodcluster verscheen een mooi artikel over onze Food Innovation Academy! Er zijn heel veel banen in de voedingsindustrie. LIFE College biedt in samenwerking met bedrijven in de regio mbo-opleidingen aan die opleiden voor de foodsector. Klik hier om het artikel te bekijken!