24 mei 2017

O’Green Clean Machines winnaar LENthon Klimaatinnovatie

Onderwijs, Samenwerking tussen scholen

Op 20 april 2017 vond de finale van de LENthon Klimaatinnovatie plaats. Leerlingen en studenten waren uitgedaagd om een klimaatinnovatie te bedenken die zowel de school als de omgeving van de school een winst of besparing oplevert. Het doel is enerzijds om met elkaar in contact te komen, samen te leren en elkaar te inspireren en anderzijds om slimme, duurzame oplossingen te bedenken.

Via bootcamps, workshops, stemrondes en pitches werkten de leerlingen en studenten toe naar de finale op 20 april. De teams streden dapper om de punten van de vakkundige jury. Het team van Lentiz | LIFE College won uiteindelijk de eerste editie van de LENthon met “O’Green Clean Machines” – kleine plantjes met grote impact op luchtkwaliteit, leerprestaties en CO2-reductie in klaslokalen.

170421-lentiz-foto-tweede-prijs

De vijf finalisten
Lentiz | Dalton & Het Groene Lyceum bedacht een duurzame gamekast, die op de energie van leerlingen werkt. Lentiz | VMBO Maassluis wilde een glazen dak voor meer licht & geluk en minder ziekteverzuim & energiekosten. Lentiz bij MBO Westland lanceerde het Social Needs initiatief om eenzame en zwakkere mensen uit hun omgeving te betrekken bij de school en te verrassen met allerlei acties. Lentiz | Geuzencollege had het idee om een lesprogramma te ontwikkelen voor groep 8 om zwerfafval tegen te gaan door middel van bewustwording en sport, geïnspireerd door de filosofie van de Yets Foundation. Lentiz | LIFE College zocht uit hoe O’Green – de plantjes – het binnenklimaat in de school kon verbeteren tegen welk prijskaartje.

De jury en de uitslag
De jury, bestaande uit Hak van Nispen tot Pannerden, directeur Eco Schools, Marco van der Valk, architect en Meta ’t Lam, Lid van Raad van Bestuur van Lentiz, was erg onder de indruk van alle pitches. Desalniettemin was de jury het unaniem eens over de prijswinnaars: VMBO Maassluis eindigde op de derde plaats. De jury vond dat het jongste team groots durfde te denken en goed had gekeken wat er nodig is om het klimaat binnen de school te verbeteren. Het Geuzencollege won de tweede plaats. Hun verhaal kwam uit het hart en raakte jury en publiek. De jury ziet hen als de opinieleiders van de toekomst. Het team van LIFE College is gekozen als winnaar vanwege de kracht van de eenvoud en  de makkelijke uitvoerbaarheid met toch een grote impact. Binnenkort wordt het team van LIFE College beloond voor haar inspanningen met “O’Green Clean Machines” in de klaslokalen. Ook de andere twee finalisten ontvingen lovende woorden van de jury en werden aangemoedigd vooral door te gaan met hun initiatieven.

170421-lentiz-derde-plaats

LENthon 2018
Op 10 oktober 2017 start de tweede editie van LENthon. Bij voorkeur doen dan ook andere vo- en mbo-scholen mee, waarbij het gaat om de volgende doelstellingen:

  • activeren van onderlinge verbinding en uitwisseling tussen scholen;
  • stimuleren (kennis over) klimaatinnovatie en duurzaamheid in het vo en mbo-onderwijs;
  • toepassen van gedragen, praktische, toepasbare klimaatinnovaties voor toekomstbestendige scholen;
  • enthousiasme, energie en plezier t.a.v. dit belangrijke thema;
  • publiciteit.