13 oktober 2017

Lentiz mbo-opleiding paardensport ontvangt eerste NPA-label

Onderwijs

De Nederlandse Paarden Academie (NPA) heeft op donderdag 12 oktober een eerste kennisbijeenkomst georganiseerd, speciaal voor opleiders en aanbieders van hippische studies (publiek en privaat) in het auditorium van Aeres MBO in Barneveld. De nieuwe opleiding Paardensport, een samenwerking tussen Lentiz in Maasland en Equestrum, werd tijdens deze bijeenkomst als allereerste mbo-opleiding bekroond met het NPA-label.

npalabel

Foto Alice Goor

De kwaliteitscommissie heeft criteria vastgesteld waarop de opleidingen beoordeeld worden die het NPA-label aanvragen. Het kwaliteitslabel wil duidelijkheid geven in welke opleidingen voldoen aan de wensen van het werkveld. De nieuwe opleiding Paardensport van Lentiz en Equestrum is beoordeeld op praktijkgerichtheid, klanttevredenheid en sectortevredenheid. De opleiding voldeed aan de gestelde criteria en ontving hiervoor het eerste NPA-label. Adri Reijm, directeur Lentiz | Maasland: “wij zijn natuurlijk ontzettend trots dat wij de eerste mbo-opleiding zijn die dit kwaliteitslabel mag dragen. Dit geeft ons nog meer motivatie om te blijven werken aan het professionaliseren van de hippische sector”.

Samenwerking

De Lentiz mbo-opleiding Paardensport is in nauwe samenwerking met Equestrum en prefered partner en praktijkleerbedrijf Manege Chardon ontwikkeld. Paulien Chardon licht toe: “wij leggen de lat voor de studenten hoog. De hippische sector is een veeleisende werkomgeving en we willen professionals opleiden die aan die hoge eisen kunnen voldoen. De toekenning van het NPA-label is voor ons een bevestiging dat we een kwalitatief hoogwaardige opleiding bieden.”

Kennisdeling en innovatie

Equestrum is het nieuwe Internationale Hippische Kennis- en Innovatiecentrum en wordt mede mogelijk gemaakt door Lentiz onderwijsgroep, manege Chardon, Stichting Aequor fonds en gemeente Midden-Delfland. Ondernemers, onderwijs, overheid en de sportsector werken hierin intensief samen aan kennisdeling en innovatie voor de hippische sector. De theorielessen vinden vooral plaats op de school in Maasland, de praktijklessen worden gegeven bij Manege Chardon. Tevens wordt er stage gelopen bij excellente, hippische bedrijven in de metropoolregio Rotterdam – Den Haag.

Over de NPA

De Nederlandse Paarden Academie is een initiatief van KNHS, KWPN, FNRS en Aeres en heeft als doelstelling de kwaliteit van de hippische sector te verbeteren. Zij doet dit door o.a. een overzicht te biedenvan alle hippische opleidingen, trainingen en cursussen in Nederland www.nederlandsepaardenacademie.nl. Daarnaast wil de NPA inzicht geven in de kwaliteit van de opleidingen. Daartoe is een kwaliteitslabel ontwikkeld waarvoor de opleidingen extra getoetst worden op klanttevredenheid, praktijkgerichtheid en sectortevredenheid. Het aanbod varieert van een vierjarige mbo-opleiding paardensport tot een workshop trailerladen van een dagdeel. Voor meer informatie over de NPA: www.nederlandsepaardenacademie.nl.