27 november 2017

Gekneusd en krom fruit krijgt een tweede kans

Onderwijs

Je moet fruit dat een deukje heeft of overrijp is, niet weggooien. Dat vinden studenten van MBO Westland. Ze geven de ‘kneusjes’ een tweede kans met Out of the Box Fruits.

 

Als onderdeel van hun opleiding Business & Management zetten studenten een eigen bedrijf op. Rens Knijnenburg (19), Dean van der Klaauw (21), Simon Kok (19) en Luca Vollebregt (20) zijn vier Westlandse studenten bij Lentiz | MBO Westland. Zij volgen een opleiding in de richting van vershandel en willen iets doen aan de verspilling van groente en fruit.

“Er wordt zoveel weggegooid terwijl dat helemaal niet nodig is”, zegt Rens. “Als een peer een beetje krom is, of een banaan te recht, of als het fruit een plekje heeft of wat beurs is, dan wil de supermarkt het niet hebben. Harstikke zonde!”

Gezond

De jongens besloten een oplossing te verzinnen voor dat probleem. “We hebben Out of the Box Fruits bedacht. Die kromme of juist te rechte vruchten krijgen van ons een tweede kans. We verkopen het aan bedrijven en particulieren. Een werkgever kan bijvoorbeeld zo’n doos kopen en in de bedrijfskantine zetten, om zo gezond eten te stimuleren bij werknemers. En particulieren besparen flink wat geld door bij ons fruit te kopen.”

Vijftig stuks

Een doos met alleen fruit (zo’n 40 a 50 stuks) kost 15 euro. Student Rens denkt dat je daar minstens een week mee kan doen. En als je een doos koopt waar ook groenten in zitten, dan krijg je bijvoorbeeld ook broccoli, aubergine en witlof in de doos. Die dozen kosten 17,50 euro.

De studenten willen de keten tussen teler en consument zo kort mogelijk maken. Doordat het (te) lang duurt voordat groente (en fruit) uiteindelijk wordt geconsumeerd gaat de kwaliteit volgens Rens onnodig achteruit. “We werken samen met een han delaar die direct bij de teler fruit en groente koopt dat niet meer op de ‘gewone markt’ verkocht kan worden.”

Sinds de start van hun bedrijfje, een paar weken geleden, hebben ze al 50 dozen verkocht. Hun tussenpersoon zorgt voor verpakking en distributie en de studenten zelf regelen de verkoop. Op Facebook vind je meer informatie en kun je een doos bestellen: www.facebook.com/OutoftheBoxFruits