De aftrap van het jubileumjaar van Lentiz | Groen van Prinstererlyceum had niet beter kunnen beginnen. In het kader van het 100-jarig bestaan werd op donderdag 4 april de grote MuToDa-avond gehouden in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Het muzikale spektakel ‘Sprookjes bestaan niet! Of toch?’ werd met veel enthousiasme opgevoerd door leerlingen en collega’s van ’t Groen.

​Prins Engelbert wordt geboren. Het hele land loopt uit om de koning en de koningin te feliciteren. Deze scène was eerder gefilmd bij de IJzermansvilla, de voormalige woning van de Vlaardingse reder Adrianus IJzermans. Tegelijkertijd wordt er in een andere familie ook een prinses geboren. Zouden de prins en de prinses elkaar vinden?

In totaal zorgden tachtig(!) leerlingen en medewerkers voor een onvergetelijke avond. Er was streetdance, klassiek ballet, muziek uit de jaren 60, 70 en 80, en er werden hedendaagse nummers gebracht. Alles werd live gezongen en gespeeld door de deelnemers. Het nummer ‘Terwijl jullie nog bij mij zijn’ werd uitgevoerd door Zara Philip, een leerling uit klas 1, samen met haar vader. Dat zorgde, mede doordat er foto’s van ouders met kinderen werden geprojecteerd, voor ontroerende momenten.

Veel herkenning was er in de scène waarin heksen een brouwsel maakten van karakteristieke zaken van personeelsleden van ’t Groen, zoals grijze haren en andere eigenaardigheden. Met het gebrouwen drankje lukte het prinses Griselda om de belangstelling van de prins te verkrijgen. Zij trouwen, maar het huwelijk staat enigszins onder spanning. Zo zegt de prins: “Het huwelijk, het rijmt niet voor niets op gruwelijk en afschuwelijk.” In elke relatie is wel iets, dus kiezen de prins en de prinses uiteindelijk voor elkaar en eindigt het verhaal met de mooie woorden: “Ach lieverd, ik hou van u!” De voorstelling werd afgesloten met het nummer ‘Alles is liefde’.

Er staan vanwege het jubileum nog meer mooie activiteiten op de agenda van ’t Groen. Naast de reünie op 21 september en de onderwijsconferentie op 27 november verschijnt er in september een boek over de geschiedenis van de school. En op 26 september gaan alle leerlingen en personeelsleden naar Soldaat van Oranje. Dit bezoek wordt gekoppeld aan een lessencyclus over 75 jaar bevrijding.

mutoda-t-groen-2019