Op vrijdag 8 november voert de musicalklas van Lentiz | Floracollege samen met leerlingen van scholen uit Duitsland, Polen, Griekenland en Réunion de internationale musical Xenophobia uit in Westlandtheater de Naald. Dit in het kader van het internationaal maatschappelijk cultureel project: “Xenophobia, Musical Movement Fighting Fears”.

Gezamenlijk hebben deze scholen een groot project opgezet rondom het thema Xenofobie: letterlijk de angst voor het vreemde. In de praktijk wordt deze term gebruikt voor de angst voor mensen met een andere cultuur, een andere taal of een ander geloof. Tijdens het project is op de vijf scholen onderzoek gedaan naar ideeën en denkbeelden over met name ‘buitenlanders’, ‘vreemdelingen’ en ‘vluchtelingen’.

Vooroordelen verminderen
Het doel van het project is om leerlingen uit verschillende landen en culturen met elkaar in contact te laten komen om zo vooroordelen over elkaar en over anderen te verminderen. Een belangrijk middel hiervoor is kunst en cultuur. Er werkt niets zo verbroederend als samen zingen, dansen en toneelspelen en dat is waarom er tijdens dit project veel aandacht is besteed aan poëzie, beeldende kunst, muziek en dans.

Gemeenschappelijke Engelstalige musicalproductie
Zo hebben leerlingen van de deelnemende scholen tekeningen en schilderijen gemaakt over dit thema en was er een logo-ontwerpwedstrijd. Bij de bijeenkomsten die in de betrokken landen plaatsvonden, werden deze werken tentoongesteld. Hoogtepunt is een gemeenschappelijke Engelstalige musicalproductie waarvan in september 2018 in Mysłowice in Polen een eerste try-outvoorstelling heeft plaatsgevonden, gevolgd door een voorstelling in mei 2019 in Lachendorf, Duitsland. In 2020 wordt er nog een geheel Franse voorstelling gegeven op Réunion.

Op het toneel in Westlandtheater de Naald
Als afsluiting van het project vinden op vrijdag 8 november 2019 in Westlandtheater De Naald in Naaldwijk twee Engelstalige uitvoeringen plaats. Leerlingen van het Floracollege staan samen met leerlingen uit de andere vier landen op het toneel en zullen gezamenlijk de voorstelling verzorgen. Muziekvereniging De Phoenix uit Wateringen geeft muzikale ondersteuning. De voorstelling vinden plaats om 14.00 uur (voor scholen) en om 20.15 uur (openbaar). Meer info via www.florakunst.nl. Kaarten zijn te koop via www.westlandtheater.nl.

poster-xenophobia