13 juli 2023

Lentiz | MBO Oostland opent haar eerste bbl-opleiding

Onderwijs, Strategische partner in de regio
Op donderdag 9 juli heeft Lentiz | MBO Oostland haar eerste bbl-opleiding geopend. Deze bbl-opleiding richt zich met name op het groene domein en is het resultaat van de samenwerking tussen Overheid, Ondernemers en Onderwijs.

Groenacademie verkleint afstand onderwijs en bedrijfsleven

 Bleiswijk, 9 juli 2020 – Werkgevers in de groensector zijn hard op zoek naar nieuwe werknemers, maar steeds minder studenten en werkzoekenden kiezen voor een beroep in de groen- en grijssector. Ook sluit het aanbod van opleidingen in de groensector in de regio onvoldoende aan bij de wens om leren en werken te combineren. De Groenacademie brengt hier verandering in.

Burgemeester Pieter van de Stadt (Lansingerland) en wethouder Margreet van Driel (gemeente Zoetermeer en voorzitter van arbeidsmarkregio Zuid-Holland Centraal) openden vandaag deze nieuwe opleiding in de groensector van Lentiz MBO Oostland. In september start de eerste groep.

 

De Groenacademie is ontstaan uit een initiatief om de afstand tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in de groensector te verkleinen. ‘Deze nieuwe opleiding richt zich niet alleen op studenten, maar staat open voor alle werkzoekenden in de regio’, zegt wethouder Margreet van Driel van Werk en Inkomen, ‘Dat is goed nieuws, want zo maken meer mensen kennis met het groenvak en kunnen meer openstaande vacatures bij de werkgevers ingevuld worden. Dit soort samenwerkingen in de regio zijn heel belangrijk en willen we in de toekomst graag meer zien.’

Flexibel programma

Een enthousiaste groep ondernemers – Van der Spek, Habo GWW, Bunnik Groep en Hoek Hoveniers – heeft samen met DSW Rijswijk en het ondernemende MBO Oostland het initiatief genomen om een oplossing te bieden voor dit vraagstuk. Het MBO Oostland heeft een flexibel programma opgesteld, welke aansluit bij de wens van de ondernemers én deelnemers aan de opleiding. Inmiddels is de groep van ondernemers uitgebreid tot in totaal 13 ondernemers. Ook Herenbos, Erik van den Berg, van Schie Groen, Vermeulen, van Etten, Engelsman, van der Tol en Op den Brouw tuinaanleg en bestrating bieden een leer-werkplek aan.

 

Kansberoep

De deelnemers aan de Groenacademie volgen een MBO 1 of MBO 2 opleiding en worden opgeleid voor een kansberoep in de groensector, zoals assistent hovenier of medewerker groenvoorziening. De deelnemers volgen de opleiding in BBL-vorm. Dit betekent dat zij direct aan het werk gaan bij een werkgever en tegelijkertijd les krijgen op school. Door het volgen van een BBL-opleiding, leren zij direct in de praktijk bij de werkgever én ontvangen zij salaris. In het hoogseizoen werken zij 4 tot 5 dagen bij de werkgever op locatie. In het laagseizoen werken zij 2 tot 3 dagen en combineren ze dit met 2 dagen school. De combinatie van een MBO 1 en een MBO 2 opleiding biedt de deelnemers kans om na het behalen van een niveau 1 diploma, in slechts 1 jaar een MBO 2 diploma te halen.