02 december 2023

Lentiz trekt technologie: column van Gert Kant, Voorzitter Raad van Bestuur

Netwerk, Strategische partner in de regio
Martin van Gogh van de Economic Board Zuid-Holland heeft als geen ander in beeld hoe de technologische maakindustrie in Zuid-Holland ervoor staat. De cijfers zijn duizelingwekkend: het gaat om 30.000 maakbedrijven, 110.000 mensen en 25 miljard euro jaarlijkse omzet. De komende jaren zijn er nog eens 30.000 nieuwe mensen nodig. Als het aan ons ligt, heeft een aanzienlijk deel van hen een Lentiz-diploma op zak.

Voor ons komen er namelijk twee dingen bij elkaar. In de eerste plaats sluit de uitdaging die Van Gogh signaleert perfect aan bij de Lentiz-strategie. Kern van die strategie: ons onderwijs past bij de bedrijvigheid in de directe omgeving van de school. Bovendien leiden we toekomstmakers op: jongeren die beseffen dat ze zelf een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan hoe de wereld van morgen eruitziet.

Ten tweede biedt het ons de kans om een ander type leerling te bedienen. Mijn collega Aline van Rijn noemt het op pagina 4 van het magazine Netwerk ‘echte doeners, die je de oren van je hoofd vragen en het ‘waarom’ van dingen willen begrijpen’. Het zijn leerlingen die én met hun hoofd én met hun handen willen werken.

Daarom startten verschillende Lentiz-scholen vernieuwende, praktische opleidingen gericht op technologie en innovatie. Bij onder meer Novilab, Techno Plaza en het Next Generation Lab kunnen leerlingen hun technische talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Dankzij hen blijft Zuid-Holland ook in de toekomst het hart van de technologische maakindustrie in Nederland.

Gert Kant
Voorzitter Raad van Bestuur

 

Dit artikel komt uit het magazine Lentiz netwerk van 15 maart 2022 en gaat over technologie en innovatie. Verschillende Lentiz-scholen startten vernieuwende, praktische opleidingen gericht op technologie en innovatie. Lees er alles over in het nieuwe Lentiz netwerk.