20 september 2022

Ondernemer Thijs van den Heuvel en Johan in ’t Veld, ondernemer en bestuurslid Dutch Fresh Port

Netwerk
De Dutch Fresh Port bij Barendrecht is dé Europese draaischijf voor verslogistiek. Een gebied waar carrièrekansen in overvloed zijn, maar dat nog niet voldoende aan de man wordt gebracht. Ondernemer Thijs van den Heuvel groeide er op; collega-ondernemer Johan in ’t Veld behartigt er de belangen van werkgevers. Zij sloegen de handen ineen met Lentiz en andere partners om er een campus op te richten, als onderdeel van een grootscheepse herstructurering van het gebied.

“In het grootste agro- en foodcluster van het land hoort een campus”

Ondernemer Thijs van den Heuvel zit op het terras van Café Clementine in Barendrecht. De kas waarin het café is gevestigd is een tijdelijke locatie; uiteindelijk krijgt het horecabedrijf een locatie iets verderop. Waar nu kale grond en bedrijfsgebouwen zijn, staat dan een volledig nieuwe wijk, met 3.500 woningen, bedrijven en een Lentiz-school. Van den Heuvel is een van de architecten van het plan. “Ik ben in dit gebied geboren”, vertelt hij. “Begin jaren zeventig verdiende ik hier mijn eerste centjes en de laatste twintig jaar gaf ik leiding aan mijn bedrijf de Olympic Food Group. Eind vorig jaar heb ik het eigendom en de leiding van de AGF-bedrijven overgedragen aan mijn oudste zoon Lennart van den Heuvel. Ik heb nu mijn handen vrij en wil me inzetten voor de nieuwe wijk Stationstuinen. Zo laat ik iets na waar heel Barendrecht iets aan heeft.”

Bruisend hart
Van den Heuvel werkte hier als tiener op het veilingterrein. Dat was toen het bruisend hart van de bedrijvigheid in de regio. “Alle jongeren uit de buurt liepen hier rond”, vertelt hij. “Ze hadden hier hun eerste baantje, zagen welk werk er werd gedaan. Daardoor konden ze ook inschatten wat hun toekomstperspectief was. Die jongeren zijn later de directeuren en medewerkers van de bedrijven in dit gebied geworden. Maar wat gebeurde er? Het belang van de veiling nam af. Tegenwoordig is de retail dominant en een beperkt aantal spelers bedient tachtig procent van de AGFmarkt. De bedrijven doen hun business vanuit grote loodsen met hoge muren. Ik wil dat jongeren weer de mogelijkheid hebben om te zien wat er achter die muren gebeurt.”

Grootste agro- en foodcluster
En dat is nogal wat, weet Johan in ’t Veld. De ondernemer zit onder meer in het bestuur van de Greenport West-Holland en de Dutch Fresh Port, dat de belangen van dit gebied behartigt. “De Dutch Fresh Port is het grootste agro- en foodcluster van Nederland. Een derde van de Nederlandse handel verloopt via dit gebied. Goederen komen hier binnen via het Westland of de haven van Rotterdam, wij voegen waarde toe en dan gaat het naar vijftig landen in Europa. We zijn dé internationale draaischijf voor de Europese verslogistiek.”

Talenten opleiden
Maar, zoals Thijs van den Heuvel al opmerkte: jongeren zien het niet. “Het is een enorm dynamische wereld”, legt In ’t Veld uit. “Maar bij onze sector denken jongeren aan groene vingers, vroeg opstaan en veel slepen en sjouwen. Van dat beeld klopt niks meer. We hebben een enorme behoefte aan goed opgeleide mensen in de sales, finance, ict en verslogistiek. Banen op mbo- en hbo-niveau. Als je wilt kun je in dit gebied een levenslange carrière doormaken, inclusief internationale ervaring. Daarom willen we heel graag een campus in dit gebied, waar ondernemers en onderwijs samen optrekken om het imago van de sector te verbeteren en de talenten van morgen op te leiden.”

Razend enthousiast
Ondernemer Thijs van den Heuvel was tot diezelfde conclusie gekomen, vertelt hij. “Het is hartstikke mooi dat we hier achtduizend mensen aan het werk hebben. Maar ik zag met de jaren de functie-eisen veranderen en we hadden nul opleiding om mensen naar onze eigen wensen op te leiden. Dat was het moment dat Gert Kant van Lentiz in beeld kwam. Ik ben onder meer gaan kijken bij de World Horti Center en ik dacht: zoiets hebben wij in de regio ook nodig. Toen heb ik Bakker Barendrecht en The Greenery erbij gehaald, de twee grootste bedrijven in het gebied. Die waren meteen razend enthousiast.” “Een derde van de Nederlandse handel verloopt via dit gebied”

Woningbouwopgave
Parallel aan die gesprekken zat Van den Heuvel om de tafel met de wethouder Wonen. Barendrecht had een behoorlijke sociale-woningbouwopgave. Vanuit die behoefte is het plan Stationstuinen ontstaan. De komende jaren worden in het gebied 3.500 woningen gebouwd, waarvan 30 procent sociaal en 30 procent betaalbare huur. “Ik zag die combinatie van wonen, werken en leren meteen voor me”, zegt Van den Heuvel. “Zo kwamen alle lijntjes bij elkaar.” Binnen in Café Clementine loopt hij naar een grote maquette. “Zo ziet het gebied er straks uit. En dat”, wijst hij op een rood huisje op de maquette. “Dat is de plek waar ik ben geboren. Ik vind het mooi dat ik hier het gevoel kan terugbrengen dat ik zelf als kind had: dat alles mogelijk is.”

Vanzelfsprekendheid
Ook Johan in ’t Veld staat te popelen. “In een gebied als dit is een campus eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Wat me aanspreekt in de samenwerking met Lentiz is dat ze het lef hebben om gewoon te beginnen. Vaak zie je dat dit soort samenwerkingen een lange aanloop heeft, dat het momentum verloren gaat. Als je er alleen maar over blijft praten gebeurt er niks. Bij het World Horti Center en de Food Innovation Academy zie je dat ze op een creatieve, open wijze zijn begonnen en van daaruit hebben doorontwikkeld. Dat zie ik hier ook voor me. De ambities zijn hoog. We starten met mbo, maar willen ook verder met hbo en universiteit. Lentiz heeft ervaring met die trajecten en de juiste houding om ze tot een goed eind te brengen. Daarom heb ik een rotsvast vertrouwen in de samenwerking.

" “Een derde van de Nederlandse handel verloopt via dit gebied”"

Johan in ‘t Veld / ondernemer en bestuurslid Dutch Fresh Port

Meer lezen?
Dit artikel komt uit Lentiz netwerk van september 2022. Lentiz netwerk is het relatiemagazine van Lentiz onderwijsgroep voor ondernemingen, (overheids)organisaties en onderwijsinstellingen in het Westland en Schiedam, Oostland, Midden-Delfland, Nieuwe Waterweg Noord, Barendrecht en Middelharnis.

Lees alle artikelen van Lentiz netwerk op: http://www.lentiz.nl/netwerk