28 september 2023

Alfred Bruin, mede-oprichter Food Innovation Academy, eigenaar Royal Steensma: “Een doorlopende leerlijn met heel veel theorie en praktijk op één plek”

Netwerk
In 2022 was in Vlaardingen de formele opening van de Food Innovation Academy, hét kennis-, opleidings- en innovatiecentrum voor de levensmiddelenbranche in de regio. Een van de oprichters: directeur Alfred Bruin van Royal Steensma. Samen met Gert Kant van Lentiz en Arry Verhage van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie zette hij Vlaardingen als mbo-stad op de kaart.

Het begon zo’n acht jaar geleden met een aantal grote foodbedrijven in en rond Vlaardingen die moeite hadden om goed opgeleide operators te vinden. “Namens onder meer de directies van Farm Frites en Verstegen zijn we toen op de gemeente afgestapt”, vertelt directeur Alfred Bruin van Royal Steensma. “Die bracht ons in contact met twee partijen: de kwartiermaker voor het topsectorenbeleid Agri & Food Anton van Ooijen en met Gert Kant van Lentiz. In die driehoek zijn we partijen in de regio gaan bevragen over hun opleidingsbehoefte voor mbo’ers en hbo’ers.”

Bedrijf als gastheer
De gezamenlijke uitdaging was snel in kaart gebracht: er was een jaarlijkse behoefte aan honderd mbo’ers en twintig hbo’ers in de food. In werkgroepen met bedrijven gaf Lentiz de benodigde opleidingen vervolgens vorm en inhoud. Bruin: “We wilden die opleidingen niet vanuit een traditionele school organiseren, maar dicht bij het bedrijfsleven. In goed overleg besloten we daarom dat Royal Steensma gastheer van de opleidingen zou worden. De gemeente Vlaardingen heeft een belangrijke rol gespeeld om dat voor elkaar te krijgen. Er kwam een substantiële subsidie en we konden het oude gemeentekantoor naast ons bedrijf aankopen als locatie voor wat de Food Innovation Academy zou worden.”

Pionierswerk
Vanaf dag één was Lentiz de kartrekker vanuit het onderwijs, vertelt Bruin. “Ik denk dat het Lentiz-bestuur heel scherp zag hoe de arbeidsmarkt zich op de lange termijn zou ontwikkelen. Ik vind het sterk dat ze op basis van die visie durfden pionieren. Dankzij dat pionierswerk hebben we het onderwijs in Vlaardingen een enorme impuls kunnen geven. Lentiz | Cursus & Consult werd partner in het IJscentrum, Albeda bracht de opleiding Brood & Banket naar Vlaardingen, Inholland kwam aan boord voor het hbo en er ligt een lijntje naar de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam. Dat geeft een bijzondere dynamiek, met een doorlopende leerlijn met heel veel theorie en praktijk op één plek. Het maakt de Food Innovation Academy een uniek concept voor Nederland.”

Fase 1 voltooid
Met de feestelijke opening van het gebouw werd fase 1 van het plan voor de Food Innovation Academy voltooid. In fase 2 richten de partners zich op de verdere versterking van het imago van de foodsector en de opbouw van de studentenaantallen. “Elke branche heeft op dit moment moeite om personeel te vinden”, zegt Bruin. “Met de Food Innovation Academy liepen we op die ontwikkeling vooruit. Met elkaar zijn we in staat om vraag en aanbod steeds beter en preciezer op elkaar af te stemmen. Als je elke dag bij dezelfde koffiemachine staat, gaat dat net wat makkelijker. Daardoor zijn we ondanks de krappe arbeidsmarkt toch in staat om nieuwe talenten aan ons te blijven binden.”

Mensenwerk
Bruin is trots op de prominente plek die de Food Innovation Academy inmiddels inneemt in de branche en in de regio. “Vlaardingen heeft de status van mbo-stad omarmd en formeel opgenomen in het collegeprogramma. De formule van de Food Innovation Academy inspireert bedrijven en onderwijsinstellingen uit heel het land. Regelmatig krijg ik daarom de vraag wat de do’s en don’ts zijn bij zo’n samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Dan kom ik er telkens op uit dat het mensenwerk is. Je hebt capabele mensen nodig die heilig geloven in de samenwerking en niet bij de eerste tegenslag overgaan tot de orde van de dag. Binnen Lentiz vind je de daadkracht en het ondernemerschap om een dergelijk project tot een succes te maken.”

Meer lezen?
Dit artikel komt uit Lentiz netwerk van september 2022. Lentiz netwerk is het relatiemagazine van Lentiz onderwijsgroep voor ondernemingen, (overheids)organisaties en onderwijsinstellingen in het Westland en Schiedam, Oostland, Midden-Delfland, Nieuwe Waterweg Noord, Barendrecht en Middelharnis.

Lees alle artikelen van Lentiz netwerk op: http://www.lentiz.nl/netwerk