28 september 2023

Frits Veltkamp, directeur internationale projecten en Li Zeng, projectmanager Internationaal: “Lentiz geeft het groene onderwijs internationaal een gezicht”

Internationale verbinding
Lentiz is actief in een regio die sterk internationaal is georiënteerd. In het voetspoor van onze partnerbedrijven zijn we daarom al jarenlang actief in het buitenland. We zijn daar hét gezicht van het Nederlandse groene mbo, zegt directeur internationale projecten Frits Veltkamp.

“Zo’n vijftien jaar geleden kwam ik naar Lentiz om me met internationalisering bezig te houden”, vertelt Frits Veltkamp. “Ik had daar veel ervaring mee en het idee was dat ik het voortgezet onderwijs zou helpen met internationaliseringsprojecten. Maar Lentiz zette toen al volop in op de integrale gebiedsbenadering. Met name met het beroepsonderwijs wilden we heel dicht op het bedrijfsleven zitten. Vooral in de tuinbouw betekende het dat we in een heel internationaal gerichte omgeving opereerden. Al snel ontstond dus het idee om ons mbo-onderwijs te verbinden met de landen waarmee de hortisector veel zaken deed.”

China als logische keus
China was als grote handelspartner een logische keus. “Samen met mijn collega Li Zeng bouwde ik daar een groot netwerk op. Zij is native speaker, dus dat hielp enorm om dat netwerk goed vast te houden. We hebben ons echt verdiept in het systeem van tuinbouwscholen in China. We zagen daardoor een gat in de markt voor onze BTEC-opleiding. In feite is dat een lookalike van onze Nederlandse scholen, met een heel sterke praktische component. Dat sloeg aan, omdat de opleidingen in China over het algemeen veel theoretischer zijn. We zijn daar nu zo ingeburgerd dat we naast de WUR als enige Nederlandse instelling substantieel online onderwijs konden blijven geven in China tijdens corona.”

Handelsmissies
Na China volgden onder meer Zuid- Afrika, Korea, Indonesië en Maleisië, waar ook interesse is in een op BTEC gebaseerde opleiding. Veltkamp: “Lentiz heeft zowel in Nederland als internationaal goede contacten met overheden en bedrijfsleven. Het netwerk dat we hebben opgebouwd wordt onder meer versterkt tijdens handelsmissies waaraan we deelnemen. Dat zorgt ervoor dat Lentiz in de wereld gekend en genoemd wordt. Ik hoor vaak dat Lentiz internationaal een gezicht heeft gegeven aan mbo-onderwijs in de tuinbouw.”

Goede band tijdens corona behouden
“De coronaperiode was heel lastig voor internationaal onderwijs”, vertelt Li Zeng. “Zeker als je zoals Lentiz veel praktisch onderwijs verzorgt. Toch wilden onze Chinese partners graag dat het onderwijs doorgang zou vinden. Daarom bedachten we een nieuwe manier van lesgeven: we zochten contact met onze partnerbedrijven hier in Nederland en lieten hun medewerkers via internet praktijkonderwijs geven aan onze Chinese partners. De reactie daarop was heel positief. Daardoor konden we ondanks alle reisrestricties toch de goede band met onze internationale partners behouden.”

" “Ondanks alle reisrestricties konden we de goede band met onze internationale partners behouden”"

Meer lezen?
Dit artikel komt uit Lentiz netwerk van september 2022. Lentiz netwerk is het relatiemagazine van Lentiz onderwijsgroep voor ondernemingen, (overheids)organisaties en onderwijsinstellingen in het Westland en Schiedam, Oostland, Midden-Delfland, Nieuwe Waterweg Noord, Barendrecht en Middelharnis.

Lees alle artikelen van Lentiz netwerk op: http://www.lentiz.nl/netwerk