Dalton

Dalton Het Groene Lyceum

Bij Dalton Het Groene Lyceum bieden we een uitdagende leerroute aan die vmbo en mbo op een slimme manier combineert. Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Bij deze opleiding is er ruimte voor een combinatie tussen theorie op hoog niveau en praktijk. Je hebt hiervoor een mavo-/havo-advies of hoger nodig. Je kunt bij ons versneld een volwaardig mavo- en mbo-diploma behalen, om zo door te stromen naar het hbo. Dit schooljaar hebben we 367 leerlingen op Dalton Het Groene Lyceum.

Je persoonlijke coach, de overige docenten en teamcoördinatoren hebben als gezamenlijk doel jou de kans geven om te groeien, om eruit te halen wat erin zit. Evenwicht is bij ons op school erg belangrijk: groei van kennis, groei van sociale vaardigheden en groei van persoonlijkheid en zelfstandigheid moeten gelijk opgaan.

Ook bij Dalton Het Groene Lyceum krijg je, net als bij Dalton MAVO, een persoonlijke coach die je begeleidt bij jouw ontwikkeling en leerproces.

Doorstromen naar het hbo

Je wordt met deze opleiding optimaal voorbereid op het hoger beroepsonderwijs. Je werkt vanaf het eerste leerjaar aan algemene vakken op een hoog niveau. Daarnaast krijg je beroepsoriënterende vakken en maak je kennis met bedrijven en sectoren. Dit is een goede voorbereiding op de stages die je tijdens deze opleiding gaat lopen.

Tussentijds behaal je een mavo-diploma, maar je sluit de leerroute van deze opleiding af met een mbo niveau 4-diploma. Door deze slimme combinatie neemt Dalton Het Groene Lyceum een unieke positie in binnen het aanbod van voortgezet onderwijs na het basisonderwijs. Wie slaagt mag ervan uitgaan dat hij of zij ook echt bagage heeft om succesvol het hbo te doorlopen. Samenwerken, plannen, projectmatig werken en verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces zijn kernwoorden binnen het hbo.

Deze opleiding is geschikt voor leerlingen die leren door denken én doen. Voor leerlingen die graag een praktische en beroepsgerichte opleiding willen volgen, maar voor wie het vmbo gezien hun leercapaciteiten onvoldoende uitdaging biedt. De leerling van Dalton Het Groene Lyceum voelt zich thuis in een veilige omgeving waarbinnen hij intensief begeleid wordt, leert samenwerken, wordt uitgedaagd om zelfstandig te onderzoeken en veelvuldig in contact komt met de praktijk en het beroepenveld.

 

Profiel leerling Dalton Het Groene Lyceum

Onze leerlingen...

 • zijn creatief en ondernemend
 • zijn nieuwsgierig en zoeken dingen uit
 • vinden studeren prima en willen die kennis ook direct toepassen
 • zijn de ondernemers van de toekomst
 • doen graag ervaring op in de praktijk
 • hebben het lef om zelf verantwoordelijkheid te nemen
 • vinden samenwerken leuk
 • houden van afwisseling
 • kunnen nauwkeurig en zelfstandig werken
 • hebben aanleg om iets te organiseren
 • gaan na Dalton Het Groene Lyceum naar het hbo
 • geven niet snel op, zijn resultaatgericht en willen hun doel bereiken
 • hebben mavo-/havo- of hoger advies

Eigen visie op onderwijs

Deze opleiding heeft een duidelijke en eigen visie op onderwijs. Hierin staan drie begrippen centraal.

Een kleinschalige leeromgeving die zich richt op de individuele behoefte en interesse van onze leerling. We hebben veel persoonlijk contact met jou en je ouder(s)/verzorger(s). We hebben ook veel contact met bedrijven en organisaties in de regio en vinden maatschappelijke betrokkenheid belangrijk.

Bij competentiegericht leren zijn, naast kennis, ook vaardigheden en inzet van belang. Dat vraagt veel van jou als leerling, maar ook van ons als begeleiding. Je leert studeren, samenwerken, plannen, ondernemen en managen.

Een activerende didactiek is daarbij onmisbaar. We kiezen voor werkvormen waarbij je gestimuleerd wordt om actief aan de slag te gaan, zoals opdrachten doen bij ondernemers buiten school, het verzamelen van informatie bij deskundigen en het presenteren van resultaten aan belanghebbenden.

Mbo-deel

De naam Het Groene Lyceum wekt wellicht de indruk dat wij een school zijn die zich alleen richt op land- en tuinbouw. Dit klopt niet. Het Groene Lyceum draagt deze merknaam omdat het is overgekomen uit het groene noorden van Nederland. In die regio is het concept ontwikkeld en de combinatie vmbo doorstromend in het mbo ontstaan. Dit concept past echter ook perfect in de regio Westland, met duurzaamheid en de vele contacten met bedrijven voor opdrachten en stages. Deze opleiding is dus niet enkel ‘groen’, maar gericht op de economische bedrijvigheid van de regio.

Inhoudelijk is Dalton Het Groene Lyceum gesplitst in een vmbo- en een mbo-deel. Het mbo-deel start in leerjaar 4. Hoewel het voor een nieuwe leerling nog ver weg klinkt, is het toch ook goed om alvast door te nemen wat het mbo-gedeelte bij Dalton Het Groene Lyceum inhoudt.

Meer over het mbo-gedeelte van Dalton Het Groene Lyceum

Lijkt het je wat?

Om te weten te komen of onze school iets voor jou is, nodigen we je graag uit om langs te komen. Zit je in groep 7 of 8, zijn er veel mogelijkheden om speciale middagen een kijkje te komen nemen. Gedurende het schooljaar zijn er belangrijke data om in de gaten te houden en lees je meer over de aanmeldprocedure. Zit je al op een andere middelbare school en denk je erover om een nieuwe start te maken, kun je contact opnemen om te kijken wat er tussentijds of aan het begin van een schooljaar mogelijk is en hoe de aanmeldprocedure verloopt.

De teamcoördinatoren van Dalton Het Groene Lyceum zijn bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of via het algemene mailadres dalton@lentiz.nl:

leerjaar 1, 2 en 3                             – Myrna Tanis
leerjaar 4, 5 en 6                            – Femke Schreuder