Dalton College

Hgl

Kies je na twee jaar onderbouw voor hgl? Dan word je goed voorbereid op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Deze uitdagende leerroute combineert mavo en mbo op een slimme manier. 

Bovenbouw

Als je naar de bovenbouw gaat, kies je een leerroute die goed aansluit op jouw interesses en talenten. Bijvoorbeeld in de richting economie, maatschappij of sport en welzijn. Je kunt kiezen voor een leerroute die je voorbereidt op het mbo of voor een verkorte leerroute die voorbereidt op het hbo, hgl genoemd.  

Met de leerroute hgl bieden we een doorlopende route waarbij je in zes jaar tijd zowel je mavo- als je mbo-diploma behaalt. Daarmee kun je doorstromen naar het hbo. Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past deze opleiding misschien wel bij jou. De school en opleiding is bruisend en tegelijkertijd kleinschalig. Met elkaar zorgen we voor een veilige school met een fijne sfeer. Dit schooljaar hebben we 275 leerlingen op hgl.     

In zes jaar tijd word je optimaal voorbereid op een overstap naar het hbo. Je persoonlijke coach, de leraren en teamcoördinatoren hebben als gezamenlijk doel jou de kans geven om te groeien, om eruit te halen wat erin zit. Evenwicht is bij ons op school erg belangrijk: groei van kennis, groei van sociale vaardigheden en groei van persoonlijkheid en zelfstandigheid moeten gelijk opgaan. 

Doorstromen naar het hbo

Je wordt met deze opleiding optimaal voorbereid op het hoger beroepsonderwijs. Je volgt beroepsoriënterende vakken en maakt kennis met bedrijven en sectoren. Dit is een goede voorbereiding op de stages die je tijdens deze opleiding gaat lopen. 

Hgl  is een unieke leerroute. Na vier jaar behaal je een mavo-diploma en je sluit deze opleiding vervolgens af met een mbo niveau 4-diploma Manager Retail . Door deze slimme combinatie neemt hgl een unieke positie in binnen het aanbod van voortgezet onderwijs na het basisonderwijs. Wie slaagt mag ervan uitgaan dat hij of zij ook echt bagage heeft om succesvol het hbo te doorlopen. Samenwerken, plannen, projectmatig werken en verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leerproces zijn kernwoorden binnen het hbo. 

Deze opleiding is geschikt voor leerlingen die leren door denken én doen. Voor leerlingen die graag een praktische en beroepsgerichte opleiding willen volgen, maar voor wie het vmbo gezien hun leercapaciteiten onvoldoende uitdaging biedt. De leerling van hgl voelt zich thuis in een veilige omgeving waarbinnen hij intensief begeleid wordt, leert samenwerken, wordt uitgedaagd om zelfstandig te onderzoeken en veelvuldig in contact komt met de praktijk en het beroepenveld. 

Samen ontdekken we welke vervolgopleiding het beste bij jou past. We zorgen ervoor dat je met de juiste skills en vaardigheden onze school verlaat en aan een nieuwe uitdaging kunt beginnen. Wordt het bouwkunde? Een lerarenopleiding aardrijkskunde? Of toch liever hbo-verpleegkundige of bedrijfseconomie?     

De mbo-opleiding

In leerjaar 5 en 6 van je opleiding volg je een versnelde mbo-niveau 4 opleiding: Manager Retail. Dit is een economische opleiding maar hiermee kun je uitstromen naar bijna alle hbo-opleidingen in Nederland. Zoals hierboven al omschreven, van bouwkunde tot hbo-verpleegkunde.  

We gebruiken de brede Manager Retail opleiding om je te voorzien van het juiste startbewijs voor het hbo, maar werken vooral aan je algemene vaardigheden om ervoor te zorgen dat jij de juiste keuze maakt. We willen natuurlijk dat je als je eenmaal op het hbo zit kunt zeggen: “Door mijn voorbereiding op hgl heb ik de juiste keuzes kunnen maken en ben ik goed voorbereid op de manier van werken van het hbo.” 

Handig om te weten: de stages die je doet tijdens de mbo-opleiding moeten retail gerelateerd zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om een paar weken in het buitenland stage te lopen. Waar zou jij naartoe gaan?  

Lijkt het je wat?

Om te weten te komen of onze school iets voor jou is, nodigen we je graag uit om langs te komen. Zit je in groep 7 of 8, dan zijn er mogelijkheden om tijdens speciale Meet & Greets middagen een kijkje te komen nemen en een proefles te volgen of kom met je ouders/verzorgers naar de open dag <links toevoegen>. Gedurende het schooljaar zijn er dus belangrijke data om in de gaten te houden. Zit je op een andere middelbare school en denk je erover om een nieuwe start te maken, kun je contact opnemen om te kijken wat er tussentijds of aan het begin van een schooljaar mogelijk is. 

De teamcoördinatoren van hgl zijn bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of via het algemene mailadres daltoncollege@lentiz.nl: 

Myrna Tanis – hgl – leerjaar 1, 2, 3, 4 (vo)

Femke Schreuder – hgl – leerjaar 5 en 6 (mbo)

Profiel leerling Dalton HGL

Onze leerlingen...

  • zijn creatief en ondernemend
  • zijn nieuwsgierig en zoeken dingen uit
  • vinden studeren prima en willen die kennis ook direct toepassen
  • zijn de ondernemers van de toekomst
  • doen graag ervaring op in de praktijk
  • hebben het lef om zelf verantwoordelijkheid te nemen
  • vinden samenwerken leuk
  • houden van afwisseling
  • kunnen nauwkeurig en zelfstandig werken
  • hebben aanleg om iets te organiseren
  • gaan na Dalton HGL naar het hbo
  • geven niet snel op, zijn resultaatgericht en willen hun doel bereiken
  • hebben mavo-/havo- of hoger advies

Heb je nog vragen?

  • Is er persoonlijke coaching?

    Individuele aandacht vinden we erg belangrijk, want elke leerling is uniek. Iedere leerling heeft zijn eigen ambities en talenten. 

    We stimuleren je om zelfstandig te werken en om zelf beslissingen te durven nemen. We vragen je ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerdoelen. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Wij helpen je hierbij en leren je vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander. Dat is nou typisch daltononderwijs.  

    Tijdens de coachgesprekken is er één-op-één aandacht voor de leerling. Je leert daarbij om goed over jezelf na te denken: Pak ik de stof goed aan? Leer ik genoeg voor de toetsen? Stel ik genoeg vragen aan de docenten? Je leert tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe je je huiswerk beter kunt plannen. De gesprekken met je coach gaan niet alleen over schoolwerk. Je praat ook over hoe het in de klas gaat en of je bijvoorbeeld al weet wat je later wilt worden. De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Een paar keer per jaar schuiven ze aan om zelf zo’n coachgesprek mee te maken.   

  • Kan ik overstappen van hgl naar mavo?

    Ook als je eenmaal gekozen hebt kan er van alles gebeuren waardoor je jouw plan bij wil stellen. Heb je bijvoorbeeld na de onderbouw gekozen voor de hgl-leerroute, maar kom je er in het derde of vierde jaar achter dat je toch liever naar de havo gaat zodra je je mavo-diploma hebt behaald? Geen nood. Met de leerroute hgl behaal je zowel je mavo- als mbo-diploma. Je kunt na het behalen van je mavo-diploma dus besluiten om elders de havo af te maken, dat diploma heb je sowieso in de pocket!  

  • Wat zijn DaltonWerktijdUren?

    Je mag één lesuur per dag zelf kiezen wat je gaat doen. Heb je extra uitleg nodig voor een vak? Alvast je huiswerk maken kan natuurlijk ook, dan hoef je dat thuis niet meer te doen. Jij bepaalt wat jij nodig hebt, handig toch?  

  • Kan ik talentgroepen volgen?

    Als daltonschool vinden wij het belangrijk om je de kans te geven je talenten te ontdekken of verder te ontwikkelen. Tijdens de Doe Wat Tofs-uren worden verschillende workshops aangeboden die je onder schooltijd kunt volgen, zoals koken, fotografie, muziek, toneel en Spaans. We organiseren ook regelmatig een activiteitenweek waarin je kunt deelnemen aan verschillende workshops, excursies en vakoverstijgende projecten. Wat voor tofs ga jij doen?

  • Wat betekent Wereldburgerschap?

    Wij vinden het belangrijk dat jij leert dat de wereld niet ophoudt met bestaan bij de gemeente grens. Op Lentiz | Dalton College willen we letterlijk jullie wereld vergroten. Alle leerlingen in leerjaar 3 (voor zowel mavo als hgl) hebben de kans om mee te doen aan een internationaliseringsreis. Je verblijft een week lang in het buitenland bij een gastgezin en ontvangt een week lang een leerling uit een ander land thuis. We gaan opzoek naar overeenkomsten en proberen verschillen te verklaren. Hoe gaaf is het dat jij de kans krijgt om je letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in een andere cultuur? Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om te reizen. Elk jaar zijn er weer leerlingen die voor het eerst in een vliegtuig stappen. Je gaat dit avontuur niet alleen aan met je klasgenoten maar ook de begeleidende docenten staan voor je klaar om samen op avontuur te gaan.