Dalton MAVO & Het Groene Lyceum

Dalton MAVO

Bij Dalton MAVO bieden we de theoretische leerweg van het vmbo aan. De school en opleiding is bruisend en tegelijkertijd kleinschalig. Met elkaar zorgen we voor een veilige school met een fijne sfeer. Dit schooljaar hebben we 530 leerlingen op Dalton MAVO.

In vier jaar tijd word je optimaal voorbereid op het middelbaar beroepsonderwijs. Je persoonlijke coach, de overige leraren en afdelingscoördinatoren hebben als gezamenlijk doel jou de kans geven om te groeien, om eruit te halen wat erin zit. Evenwicht is bij ons op school erg belangrijk: groei van kennis, groei van sociale vaardigheden en groei van persoonlijkheid en zelfstandigheid moeten gelijk opgaan.

Persoonlijke coach

Individuele aandacht vinden we erg belangrijk, want elke leerling is uniek. Iedere leerling heeft zijn eigen ambities en talenten. Het onderwijs bij de opleiding van Dalton MAVO is zo ingericht dat jij op je eigen tempo en niveau kunt leren. Jij staat namelijk centraal.

Samen met je coach ga je op een persoonlijke reis en word je intensief begeleid. In meerdere gesprekken kijk je naar je leerdoelen en leerproces en kies je het leertraject dat bij jou past. Zo stippelen jullie samen een uitdagende route uit waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.

We stimuleren je om zelfstandig te werken en om zelf beslissingen te durven nemen. We vragen je ook om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerdoelen. Uiteraard gaat dat niet vanzelf. Wij helpen je hierbij en leren je vertrouwen te krijgen in jezelf en in de ander.

Profiel leerling Dalton MAVO

Onze leerlingen...

  • zijn creatief en ondernemend
  • zijn nieuwsgierig en zoeken dingen uit
  • houden van afwisseling
  • hebben het lef om zelf verantwoordelijkheid te nemen
  • vinden samenwerken leuk
  • kunnen nauwkeurig en zelfstandig werken
  • hebben aanleg om iets te organiseren
  • geven niet snel op, zijn resultaatgericht en willen hun doel bereiken

Leren op eigen tempo en niveau

Het past goed bij ons daltononderwijs om jou zelf te laten nadenken over hoe je iets wilt leren en hoe snel je door de leerstof heen wilt. Bij onze school volg je daarom trede- en themavakken.

Bij tredevakken, bijvoorbeeld Nederlands, Engels en wiskunde, kan je op je eigen tempo door de leerstof heen. Per vak kijk je samen met je coach naar jouw mogelijkheden om steeds een trede hoger te komen.

Bij themavakken, bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde, ligt de periode waarin je aan het thema werkt vast. Wel kun je bepalen hoe snel en met hoeveel diepgang je aan dit thema werkt.

Hoe werkt dat nou precies? Stel dat je volgende toets over het onderwerp voeding gaat. Je kunt zelf kiezen op welke manier je hiervoor wilt leren. Bijvoorbeeld door een paar filmpjes te bekijken, een stuk tekst met vragen te beantwoorden of zelf een filmpje te maken voor je klasgenoten. Natuurlijk geeft ook de leraar uitleg over het onderwerp en kun je vragen stellen. Maar misschien leer jij wel het beste door met een opdracht op onderzoek uit te gaan. Je kunt zelf kiezen wat jij een fijne manier vindt om te leren. En welke manier je ook kiest, je komt altijd bij je einddoel. Samen met je persoonlijke coach houd je de voortgang in de gaten en zorg je samen dat je alle opdrachten tijdig afrond en tegelijkertijd voldoende uitdaging hebt.

Lijkt het je wat?

Om te weten te komen of onze school iets voor jou is, nodigen we je graag uit om langs te komen. Zit je in groep 7 of 8, dan zijn er mogelijkheden om tijdens speciale middagen een kijkje te komen nemen. Gedurende het schooljaar zijn er dus belangrijke data om in de gaten te houden. Zit je op een andere middelbare school en denk je erover om een nieuwe start te maken, kun je contact opnemen om te kijken wat er tussentijds of aan het begin van een schooljaar mogelijk is.

De afdelingscoördinatoren van Dalton MAVO zijn bereikbaar via ons algemene nummer (0174) 62 47 10 of via onderstaande e-mailadressen:

leerjaar 1 en 2                                      – Xander Helmich (xhelmich@lentiz.nl)
leerjaar 3 en 4                                     – Mandy Bömer (mbomer@lentiz.nl)

Overstap van Dalton MAVO naar Het Groene Lyceum

Op onze school bieden we niet alleen Dalton MAVO aan. Voor leerlingen die graag praktisch bezig zijn, maar ook goed kunnen leren en theorie op een hoog niveau aankunnen, is het mogelijk om na leerjaar 2 over te stappen naar leerjaar 3 van Dalton Het Groene Lyceum. Je kunt dan alsnog met een andere route een volwaardig mavo – en mbo-diploma behalen om door te stromen. Dit is enkel mogelijk met een positief advies vanuit onze school.