CKV

Culturele en Kunstzinnige Vorming

Culturele en Kunstzinnige Vorming, afgekort CKV, is een algemeen vormend schoolvak binnen het VMBO. Het is verplicht voor alle leerlingen in het derde jaar van het Geuzencollege ongeacht welk profiel ze kiezen. 


Het doel van CKV

Het doel van CKV is na te denken over kunst en cultuur in je eigen wereld maar ook daaromheen. Dagelijks kom je in je leven vele uitingen tegen van kunst en cultuur. Van mooi vormgegeven posters tijdens je reis naar school, een film die je gaat bekijken in de bioscoop of op Netflix, een concert waar jij met vrienden naar toe gaat, gebouwen die jij bekijkt of bezoekt, noem het maar op.  Dit zijn allemaal kunstvormen. Sommige van deze kunstvormen hebben een hoge artistieke kwaliteit en zijn dus erg populair. Maar soms ga je ook wel eens iets bekijken of ondervinden dat misschien niet direct bij jou past zoals een musical, balletvoorstelling, opera of klassiek concert.


Kunst is dus altijd om je heen en is vaak ook meer dan je denkt. Soms is het vreemd of niet te volgen. Soms wordt je er door aangetrokken. Vaak vind je iets lelijk of mooi. Kun je kunst leren begrijpen?


Het doel van CKV is je verder wegwijs te maken in de wereld van kunst en cultuur, zowel de kunst die je kent als de kunst waar je eigenlijk maar weinig van af weet.


De plaats van het vak

Bij het Geuzencollege heb je 3 lesuren CKV per week. Het is een algemeen vormend vak waarbij je vooral praktisch bezig bent.

 


Werkvormen

Bij CKV ben je met verschillende werkvormen bezig. De eerste weken ben je vooral aan het tekenen en werk je met verschillende materialen zoals stiften, pastel en potloden.
Maar al gauw ga je verder op ontdekkingstocht. Denk hierbij aan zaken zoals fotografie, videofilmen, schminken, beeldjes maken met een textielverharder, computeropdrachten op het gebied van vormgeving en cultuur en natuurlijk ga je ook diverse soorten muziek ontdekken.


Het examen

Het eindexamen bestaat alleen uit een schoolexamen. Dit schoolexamen bestaat uit:
·        Het kunstdossier.
In de papieren versie van je kunstdossier zijn al je tekeningen, foto’s van praktische opdrachten en uitgeprinte opdrachten opgeslagen net als verslagen over bezochte kunstvoorstellingen en dergelijke.
·        Terugkijken op het kunstdossier.
Tegen het einde van het schooljaar ga je terugkijken en maak je een presentatie over je opgebouwde kunstdossier.


Om aan je examen VMBO te mogen beginnen moet CKV met een voldoende worden afgesloten.