Stage op het Geuzencollege

Klik op een afbeelding voor meer informatie over de stage van die opleiding!Omdat we een school zijn voor voorbereidend MBO, wordt er veel aandacht besteed aan het beroepsgedeelte. Waar kun je beter voorbereid worden op een beroepsrichting dan in de praktijk zelf? Daarom is er ruime aandacht voor de levensechte leerplek; de stage.


De leerlingen doen extern heel belangrijke werkervaring op. Wij proberen ook hiermee het bedrijfsleven meer te betrekken bij het onderwijs. De leerlingen doen onder andere veel ervaring op met het werken in het “echt”. De werktijden die het bedrijfsleven hanteert zijn heel anders dan die op school gebruikelijk zijn, de manier waarop met de werknemers wordt gecommuniceerd is anders, de kritiek kan wat “harder” gebracht worden. Al deze ervaringen nemen onze leerlingen mee.


Vanuit de opleiding Techniek & Onderhoud is het al gebruikelijk de leerlingen 1 dag per week te laten werken op een levensechte leerplek zoals het in die opleiding heet. De andere dag krijgen zij techniekgerichte lessen op het LIFE College in Schiedam. Daarnaast worden de leerlingen in klas 3 in de gelegenheid gesteld hun VCA certificaat te halen. Een certificaat waarmee ze laten zien dat zij op de hoogte zijn van de veiligheidsrisico’s in de techniek en de manier waarop daar mee moet worden omgegaan.


In de opleiding Sport en Welzijn lopen de leerlingen zowel begeleid als buitenschools stage en maken zo kennis met verschillende doelgroepen.


De leerlingen die de opleiding Horeca en Commercie doen, gaan gemiddeld een dag in de week werken in een hotel, restaurant of café. Zij leren hier om te gaan met vooral de werktijden die in deze wereld gebruikelijk zijn. 


De stage binnen Lifestyle & Multimedia draait een volwaardig programma binnen de schoolmuren waar iedereen zich in kan vinden. Zowel de docenten als de leerlingen ervaren de stage als nuttig. De werkplaatsstructuur die we twee weken binnen school kunnen creëren geeft de leerling een duidelijk beeld wat er van hun verwacht kan worden met het hebben van deadlines binnen de creatieve wereld. De specifieke opdrachten en handelingswijze die de leerling moet laten zien is niet anders dan binnen een bedrijf.  Een voorbeeld van zo’n project is het ontwerpen en produceren van een keramiek haringbordje voor verkoop in Lokaal 97.


De leerlingen van de opleiding Marketing en Ondernemen in klas 3 gaan één dagdeel werken bij een bedrijf of instelling en leren hoe het in het echt “werkt”. Daarnaast wordt onze eigen winkel “Lokaal 97” (een winkel waar tweedehands artikelen verkocht worden, de opbrengst gaat naar een goed doel) gerund door leerlingen. 


In klas 3 gaan de leerlingen, na een voorbereidingsperiode van een paar maanden op het werken in het echt, na de herfstvakantie starten met hun stage. In klas 4 gaan de leerlingen direct na het begin van het schooljaar stage lopen op een zelf gezochte stageplek.


Ook bij Zorg & Welzijn doen de leerlingen veel praktijkervaring op.  De verschillende sectoren waarin de leerlingen van Z&W hun stage kunnen lopen zijn o.a. Voeding, Kinderen, Senioren en Uiterlijke Verzorging.


De ervaringen zijn heel goed. Leerlingen zie je veranderen. Dat is ook de opzet van stagelopen. Niet de leerlingen “volstouwen” met allerlei opdrachten vervat in een stageboek maar de werkgevers de tijd en gelegenheid te geven de leerlingen te leren hoe het nou in het echt werkt!! Hieronder zullen per afdeling de specifieke zaken met betrekking tot het stagelopen uitgelegd worden.