MBO Barendrecht

Business & Management

Op een steenworp afstand van onze school ligt de oude groente- en fruitveiling en de nieuwgebouwde Dutch Fresh Port. Internationale knooppunten voor agro, vers, food en logistiek waar mooie bedrijven gehuisvest zijn die actief zijn in de internationale handel van onder andere verse voedingsmiddelen. In deze omgeving vind je veel functies die je met een diploma van een van onze opleidingen kunt vervullen. Of je nu kiest voor onze opleiding Business & Management op niveau 3 of 4: van logistiek medewerker of voorman in de loods tot de commerciële en logistieke organisator op kantoor, onze studenten bedienen de agrohandel- en logistiekmarkt in de regio. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!
Business & Management jongen

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Business & Management in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hou je van aanpakken en organiseren? Kun je goed plannen? Vind je het leuk om verse producten op kwaliteit te controleren als je ze in de loodsen lost of uit de loodsen gaat laden voor verzending? En vind jij het leuk om die actieve rol te spelen bij handel, transport en logistiek?
Kies dan voor de opleiding Business & Management (Agrohandel & Logistiek) niveau 3. Ben jij naast een aanpakker ook commercieel ingesteld en heb je ondernemend talent? Kies dan voor de opleiding Business & Management (Agrohandel & Logistiek) op niveau 4.

BOL
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voltijds naar school.

De opleiding op niveau 3 duurt twee of drie jaar, de opleiding op niveau 4 duurt maximaal drie jaar. Na het behalen van niveau 3 kun je eventueel doorstromen naar mbo-niveau 4. Je krijgt dan enkele vrijstellingen waarmee je de opleiding op niveau 4 versneld kunt afronden. Als je vergelijkbare vakken hebt gevolgd op niveau 2 of niveau 3 op een andere school, is het soms ook mogelijk vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken.

BBL
De opleiding op niveau 3 duurt drie jaar. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ga je 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week. Wij brengen je zo nodig in contact met de bedrijven via onze partners zodat je een BBL-plek hebt. Neem contact met ons op als je hierin interesse hebt.

Je wordt opgeleid tot…

Vakexpert agrohandel en logistiek (niveau 4, crebonummer 25438) of vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek (niveau 3, crebonummer 25434).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen. Voor Business & Management werken wij met een eigen digitale platform. We kunnen zo de kosten van de boeken voor de beroepsvakken laag houden.

Na mijn diploma!

Business & Management is een brede economische opleiding met een internationaal karakter.

Met een niveau 3-diploma kun je in de groothandel of in de logistiek werken als logistiek medewerker, (meewerkend) voorman, planner of afdelingsleider. Ook kun je assistent-bedrijfsleider in een tuinbouw- of sierteeltbedrijf of in een internationale groothandel worden.

In de agrologistieke sector zijn er volop uitdagende functies in de logistiek, sales, handel en marketing. Met een niveau 4 diploma kun je naast bovenstaande beroepen ook gaan werken als verkoper, inkoper, (assistent-) marketingmedewerker of bedrijfsleider voor handel of logistieke dienstverlening. Je kunt ook een eigen onderneming starten.

De opleiding op niveau 4 sluit goed aan bij commerciële hbo-opleidingen voor handel en logistiek in de regio zoals opleidingen van de Hogeschool Rotterdam.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de BOL ga je in leerjaar 1 elke week een dag op BPV (stage).

In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen BPV totdat je je diploma hebt behaald.

In de BBL ga je 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week. Wij brengen je zo nodig in contact met de bedrijven via onze partners zodat je een BBL-plek hebt. Neem contact met ons op als je hierin interesse hebt.

Wat doe je in de les?

Bij Business & Management gaat het om de organisatie van internationale handel in voedingsmiddelen. Je bent een topper in ontvangst, opslag en het verzenden van verse goederen en voedingsmiddelen. Je let op hygiëne en kwaliteit van de voedingsmiddelen of de planten en bloemen. Je bent daardoor een belangrijk onderdeel in de logistiek (de logistieke keten) en moet goed weten waar het in de keten over gaat. Je kent de taken van internationale handel en weet wat de logistieke spelers doen. Je moet als medewerker in een logistiek team het werk van elke dag voor elkaar krijgen. Je kunt goed werken met machines en apparatuur en je kent de loods op je duimpje. Je leert het proces wat hierboven staat te perfectioneren op je stage en daarnaast leer je leidinggeven en logistiek plannen. Dat bewijs je op je stage en met de praktijkopdrachten die je maakt en die je voorbereiden op het examen.

Bij de opleiding op niveau 4 krijg je dezelfde onderdelen als voor niveau 3, plus vakken als bedrijfseconomie en marketing. Hiermee word je expert in de verkoop van groene producten, in de markt zetten van nieuwe producten, het slim regelen van logistiek en het leren kennen van de financiën in het bedrijf. Je leert over het hele proces, van producent naar consument. Je kunt verbeterpunten aandragen binnen een bedrijf en je leert wat erbij komt kijken om een eigen bedrijf op te zetten. Een stage in het buitenland kan ook onderdeel zijn van je opleiding.

Vakken tijdens deze opleiding

In de lessen op niveau 3 krijg je naast de algemene vakken, zoals Nederlands, theorielessen over productkennis, handel en logistiek. Je gaat daarna steeds per blok (deels zelfstandig) aan de slag met de opdrachten die je in ons digitale platform krijgt. De docent begeleidt en coacht je bij alle opdrachten en planning. Je werkt een derde van de tijd op de computer.

Daarnaast zijn er gastlessen van medewerkers uit de praktijk voor handel en logistiek. Daarnaast ga je op excursie naar de bedrijven waar het om gaat. We vinden het heel belangrijk dat je hoort en ziet wat er in de bedrijven gebeurt. Zo kun je de studieopdrachten beter begrijpen. Tijdens de opleiding op niveau 3 krijg je onder andere de volgende vakken:

  • algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Burgerschap
  • Engels
  • logistiek (magazijnlogistiek, internationale handel, internationale logistiek)
  • productkennis
  • leidinggeven en plannen
  • veiligheid en heftruck
  • bedrijfseconomie (inclusief bedrijfsadministratie) (niveau 4)
  • marketing (o.a. exportplan)
  • transportrecht basis

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.