MBO Barendrecht

Business & Management

Op een steenworp afstand van onze school ligt bedrijventerrein Dierenstein en het innovatieve Dutch Fresh Port. Dat zijn internationale knooppunten voor de agrohandel & logistiek. Daar staan mooie bedrijven die actief zijn in de internationale handel van onder andere verse groenten en fruit. In deze omgeving vind je veel banen die je met een diploma van onze opleidingen kunt bereiken. Je stroomt bij ons bijvoorbeeld uit als logistiek specialist, keurmeester voor kwaliteit of internationaal handelaar. Ga je na je opleiding werken? Die leuke baan komt er zeker! Doorleren? Dan bereiden we je voor het HBO. Heb je vragen? Neem contact met ons op!
Business & Management jongen

Inschrijven

Vul hier het inschrijfformulier voor de opleiding Business & Management in. Dit kun je samen doen met je ouders/verzorgers.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hou je van aanpakken en organiseren?  Vind je het leuk om verse producten te laden en te lossen, te plannen en op kwaliteit te controleren als je ze in de loodsen lost of uit de loodsen gaat laden voor verzending? En wil jij een verantwoordelijke rol te spelen in handel, kwaliteit en logistiek?
Kies dan voor de opleiding Business, Management & Logistiek niveau 3. Ben jij commercieel ingesteld, heb je ondernemend talent of wil je later naar het HBO? Kies dan voor de opleiding Business & Management & Logistiek op niveau 4.

BOL
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je drie of vier dagen naar school en loop je altijd minimaal één dag stage. De opleidingen op niveau 3 en 4 duren beide drie jaar. Na het behalen van niveau 3 kun je eventueel doorstromen naar mbo-niveau 4. Je krijgt dan enkele vrijstellingen waarmee je de opleiding op niveau 3 en niveau 4 versneld kunt afronden. Als je vergelijkbare vakken hebt gevolgd op niveau 2 of niveau 3 op een andere school, is het soms ook mogelijk vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken.

BBL
Deze opleidingen op niveau 3 en 4 duren beiden drie jaar. In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ga je 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week. Wij brengen je zo nodig in contact met de bedrijven via onze partners zodat je een BBL-plek hebt. Neem contact met ons op als je hierin interesse hebt.

Je wordt opgeleid tot…

Vakbekwaam medewerker agrohandel en logistiek (niveau 3, crebonummer 25434) of
vakexpert agrohandel en logistiek (niveau 4, crebonummer 25438).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen. Voor Business & Management werken wij met een eigen digitale platform. We kunnen zo de kosten van de boeken voor de beroepsvakken laag houden.

Na mijn diploma!

Business & Management is een brede economische opleiding voor de agrosector met een internationaal & logistiek karakter. In deze sector zijn er volop uitdagende functies in de logistiek, marketing & sales, handel en kwaliteitsmanagement.

Met een niveau 3-diploma kun je in de internationale groothandel of in de logistiek werken als logistiek medewerker, keurmeester, voorman, planner of afdelingsleider. Ook kun je bijvoorbeeld assistent-bedrijfsleider worden bij een kweker.

Met een niveau 4 diploma kun je naast bovenstaande beroepen ook gaan werken als verkoper, inkoper, (assistent-) marketingmedewerker of bedrijfsleider. Je kunt ook een eigen onderneming starten.

De opleiding op niveau 4 sluit goed aan bij commerciële hbo-opleidingen voor handel en logistiek in de regio zoals opleidingen van de Hogeschool Rotterdam of InHolland in Delft.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

In de BOL ga je in leerjaar 1 elke week een dag op BPV (stage).

In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen BPV totdat je je diploma hebt behaald.

In de BBL ga je 1 dag per week naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week. Wij brengen je zo nodig in contact met de bedrijven via onze partners zodat je een BBL-plek hebt. Neem contact met ons op als je hierin interesse hebt.

Wat doe je in de les?

Bij Business & Management staat de kwaliteit en de organisatie van internationale handel in voedingsmiddelen centraal. Je bent een topper in ontvangst, opslag en het verzenden van verse goederen en voedingsmiddelen. Je hebt kennis van groenten en fruit, waardoor je een belangrijk onderdeel bent in de logistiek (de logistieke keten). Je kent de taken van internationale handel en weet wat de logistieke spelers doen. Van machines en apparatuur weet je hoe ze veilig werken. De loods heeft voor jou geen geheimen. Daarnaast leer je leidinggeven en logistiek plannen. Dit alles bewijs je op je stage met de praktijkopdrachten die je maakt en die je goed voorbereiden op het examen.

Bij de opleiding op niveau 4 krijg je onder andere ook marketing. Hiermee word je expert in de verkoop en in de markt zetten van onder andere nieuwe versproducten, het slim regelen van logistiek en werken met de financiën in het bedrijf. Je leert het internationale proces van ‘grond tot mond’ kennen. Je kunt verbeterpunten aandragen binnen een bedrijf en je leert wat erbij komt kijken om een eigen bedrijf op te zetten. Een stage in het buitenland kan ook onderdeel zijn van je opleiding.

Vakken tijdens deze opleiding

In de lessen krijg je naast de algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen, theorielessen over productkennis, handel en logistiek. Je gaat daarna steeds per blok aan de slag met de studieopdrachten uit ons digitale platform. De docent begeleidt en coacht je met je opdrachten en planning. Sommige projecten voer je zelfstandig uit met een team van studenten.

Er zijn gastlessen van medewerkers uit de praktijk en je gaat op excursie naar bedrijven. We vinden het heel belangrijk dat je hoort en ziet wat er in de bedrijven gebeurt. Zo kun je de studieopdrachten beter begrijpen. Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende vakken:

  • Algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap
  • Engels
  • Logistiek (magazijnlogistiek, internationale handel, internationale logistiek)
  • Productkennis
  • Leidinggeven en plannen
  • Veiligheid in het magazijn en heftrucktraining
  • Marketing en export
  • Keuzedelen: verdiepend Engels, Ondernemend gedrag, Projectonderzoek of Lean

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien passen deze opleidingen dan beter bij jou.