MBO Maasland

BPV

Beroeps Praktijk Vorming (BPV of stage) is een verplicht onderdeel van iedere MBO-opleiding. Als je een BBL opleiding volgt, werk je 3 of 4 dagen per week bij een leerbedrijf, de andere dag(en) volg je lessen op school. Tijdens een BOL opleiding volg je één of meerdere stages.

BPV volg je bij een erkend leerbedrijf

Het bedrijf waar je als student een stage volgt, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit betekent dat het bedrijf goedgekeurd is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Dit geldt ook voor stages in het buitenland. Het soort bedrijf moet natuurlijk aansluiten bij je opleiding en voldoen aan de algemene veiligheidseisen. Op een erkend leerbedrijf krijg je ondersteuning van een bekwaam praktijkopleider.

Hoe vind je een erkend leerbedrijf?

Een leerbedrijf mag je zelf zoeken. Alle erkende leerbedrijven vind je op de website van de stagemarkt. Hier zie je ook bij welke opleiding het bedrijf aansluit en of zij momenteel mensen nodig hebben. Als je er niet zelf uitkomt, kan jouw coach je verder helpen.

Praktijkovereenkomst

Om een stage te kunnen volgen, heb je een praktijkovereenkomst nodig (POK). Deze POK vraag je aan d.m.v. een zoekformulier. Na het invullen en digitaal verzenden van het zoekformulier krijg je binnen tien dagen de POK in je postvak. De POK onderteken je zelf en laat je ondertekenen door je leerbedrijf. De ondertekende POK lever je met een inleverprotocol in bij de receptie / inleverbalie. Bij een buitenlandse stage werkt het anders, maar dat hoor je via de coördinator internationalisering.

Let op: Begin nooit aan een stage zonder ondertekende praktijkovereenkomst (POK). Je bent dan niet voldoende verzekerd en je gemaakte uren worden niet meegeteld!