Watermanagement

Hoe zorg je ervoor dat een polder droog blijft? Hoe voorkom je dat de natuur verdroogt? Op welke manier houden we ons water schoon en blijft gebruiken van water verantwoord? Kunnen we de komende zomer veilig zwemmen in onze meren? Met deze vragen houden onze studenten van de mbo-opleiding Watermanagement zich bezig. Als je voor Watermanagement kiest, dan zoek je mee naar oplossingen. Voor nu en voor in de toekomst!
Student Watermanagement kijkt door verrekijker

Inschrijven

Wil je meewerken aan wateroplossingen? Schrijf je dan nu in voor Watermanagement! Vul samen met je ouders/verzorgers het inschrijfformulier in.

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Watermanagement is een opleiding op mbo-niveau 3 en 4. De opleidingen op niveau 3 en 4 duren drie jaar.

Waar word je voor opgeleid?

Opzichter/uitvoerder natuur, water en recreatie (niveau 4, crebonummer 25620) of vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3, crebonummer 25617).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen.

Na je diploma?

Na deze opleiding kun je bij diverse organisaties aan de slag. Denk aan waterschappen, gemeenten of provincies, technische of ecologische adviesbureaus of aannemersbedrijven. Je kunt natuurlijk ook verder studeren aan het hbo. Deze opleiding sluit aan op hbo-opleidingen als Land-/Watermanagement, Kust en Zee management en diverse andere opleidingen zoals Bos- en natuurbeheer, Civiele techniek, Landscape and Environment Management en Ruimtelijke ontwikkeling.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Het eerste jaar is een basisjaar waarin we bepalen of je in leerjaar 2 doorstroomt naar niveau 3 of 4. Beiden niveaus duren drie jaar.

Wat doe je in de les?

Je houdt je bezig met allerlei zaken die met water te maken hebben, zoals watersystemen, flora en fauna, waterbeheer, analyse van watermonsters, bodemonderzoek, landmeten en veilig werken. Je bent regelmatig buiten om onderzoek te doen en metingen te verrichten en je leert ook met softwareprogramma’s zoals GIS en CAD om te gaan. Er wordt regelmatig aandacht besteed aan actuele zaken op het gebied van watermanagement, zoals klimaatadaptie. Je gaat ook op excursie of naar vakbeurzen om nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied te zien en te begrijpen.

Iets voor jou?
Werk je graag binnen en buiten en ga je uitdagingen niet uit de weg? Heb je een vmbo-diploma KL, GL of TL of een overgangsdiploma havo 3-4? Dan is Watermanagement de opleiding voor jou!

Vakken tijdens deze opleiding

  • Autocad
  • Bodemkunde
  • Duits
  • Ecologie (o.a. flora & fauna)
  • GIS
  • Projectmanagement
  • VCA
  • Watermetingen
  • Rekenen

Deze opleiding volg je aan:

MBO Westland

De opleidingen van Lentiz | MBO Westland zijn gevestigd in het World Horti Center, een splinternieuw gebouw in Naaldwijk. Het World Horti Center is een unieke samenwerking tussen onderwijs, overheid, onderzoek en bedrijfsleven. Hier ontmoet je als student jouw mogelijk toekomstige werkgever!

Alles over MBO Westland