Lentiz Hackathon Food Innovation Academy

Hackathon ‘Food & Duurzaamheid’ in de Food Innovation Academy

Het was een spannende wedloop tijdens de eerste Hackathon ‘Food & Duurzaamheid’ die op 1, 2 en 3 juni in de Food Innovation Academy (FIA) plaatsvond. De driedaagse bracht een 50-tal jongeren samen om in sneltreinvaart actuele vraagstukken op te lossen. Bedrijven uit de regio brachten hiervoor cases in, rondom het thema voeding en duurzaamheid. Leerlingen van diverse scholen uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gingen met elkaar de strijd aan. Tezamen met de mbo’ers van de voedingsopleidingen van Lentiz | LIFE College. De Hackathon werd georganiseerd door de FIA en Lentiz | MBO LIFE College, in partnerschap met het innovatiebureau Doon.

Cases rondom het thema Food & Duurzaamheid voor jongeren
De foodbedrijven Sea Weed Company, Fresh Monkeys en Farm Frites staan voor uitdagingen die ze graag aan een jongere generatie voorschotelen. Omdat jongeren vanuit andere invalshoeken denken, brengt dit creatieve oplossingen met zich mee. Door deel te nemen aan de Hackathon, leren de jongeren om met innovatiekracht, ondernemend en oplossingsgericht te denken. Dat werd flink bewezen door de teams tijdens de Hackathon, de energie spatte eraf.

Winnaars team Yasemin Bal
De winnaars Thijs van der Hoek, Cindy Bosch en Roos van ’t Hoff van Lentiz | Reviuslyceum, Tom Vink van Mavo Vos, Suheda Ocalan en Hanne Zuidgeest van Lentiz | Groen van Prinstererlyceum en Lana Hogerhuis van Lentiz | MBO LIFE College sleepten de prijs in de wacht met de opdracht van project Bean me Up! De uitdaging was om veldbonen in een product voor jongeren te verwerken. De groep van coach Yasemin Bal maakten een prachtig product: een gezond tussendoortje van veldbonen, met de naam: Vifaba. Veldbonen zijn gezond, want er zitten veel eiwitten in. Super handig als je veel traint met sporten. Het winnende team onderzocht het ingrediënt en maakten een plan aan de hand van de vraag van de opdrachtgever Fresh Monkeys. Er bleek behoefte te zijn aan een gezond duurzaam tussendoortje, dat ook nog eens erg lekker is. De leerlingen en student ontwikkelden een zoute en zoete variant en testten het door het te laten proeven aan de jongeren tijdens de Hackathon. De zoete variant kwam goed uit de test en is vervolgens door het team verder geoptimaliseerd. Het concept is uitgewerkt met een verpakking, naam en logo.

De leerlingen Hanne Zuidgeest en Cindy Bosch van het winnende team vertelden: “We hebben zoete koekjes gemaakt, waarbij we de tarwebloem voor de helft vervingen door veldbonenpoeder. Verschillende smaken hebben we laten testen. De appel-kaneel koekjes vond de testgroep het lekkerst. Vijftig procent van de bloem is vervangen door de veldbonenpoeder nadat we geëxperimenteerd hadden. We kwamen erop uit dat je de veldbonenpoeder niet proeft met de toevoeging van de toevoeging van 50 procent, en dat is juist goed. We hebben er 50 gram minder suiker in gedaan en toch smaakt het zoet. Daar hebben we ook mee geëxperimenteerd.”

Nieuwe manier van leren en innoveren
Op de eerste dag van het programma stond het bedrijf centraal en leerden de jongeren feedback aan elkaar te vragen en aan hun klant. Zo kunnen de spelers in het veld zichzelf snel verbeteren en makkelijk bijstellen. Op dag twee van de Hackathon werd met behulp van creatieve denktechnieken aan oplossingen gewerkt voor de ingebrachte cases. De derde dag bestond uit de afronding met de pitch en de prijsuitreiking. En om de ideeën uitstekend te kunnen presenteren, volgden de jongeren de workshop ‘pitchen en presenteren’. Tijdens de pitches van de groepen leerlingen op de laatste dag, vertelde een ouder: Onze zoon kwam super enthousiast thuis. “Ik heb de laatste dagen zoveel geleerd”, zij hij, “het was echt leuk!”.

Samengestelde teams met leerlingen en mbo-ers
Tijdens de Hackathon voerden de teams de opdrachten uit in een inspirerende omgeving met de moderne labs en de proefkeukens in de Food Innovation Academy. De leerlingen waren afkomstig van Lentiz | Revius, Lentiz | Groen van Prinsteren Lyceum en De Mavo Vos. Zij werden samengevoegd met de mbo-érs van Voeding & Technologie- en Kwaliteit van Lentiz | LIFE College. Cor Bakker, Lentiz-directeur van de Food Innovation Academy en jurylid: “Voor Lentiz is de samenwerking tussen onderwijs en bedrijven in de regio essentieel voor goed onderwijs. Het is geweldig om te zien hoe leerlingen en studenten met elkaar samenwerken. Ze leren van elkaars ideeën en inzichten. Maar ook bedrijven hebben de afgelopen dagen veel geleerd. De energie spatte er vanaf de afgelopen dagen in de Food Innovation Academy  Bakker: We willen leerlingen laten kennismaken met de voedingssector, de bedrijven verder helpen met hun vraagstukken en tegelijkertijd willen we de mbo-studenten blijven uitdagen binnen hun opleidingen. Een evenement als de Hackathon is daar perfect voor.De hackathon krijgt een blijvende plek binnen de activiteiten die de FIA aanbiedt.

Terug naar het nieuwsoverzicht