MBO Middelharnis

Dierverzorging

Dierverzorger is een veelzijdig beroep. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn, goede voeding en de verzorging van dieren. Je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van hok, stal of aquarium hoort er ook bij. Ook weet je jezelf en jouw vakkennis goed te presenteren, want informatie en uitleg geven hoort zeker bij jouw rol als dierverzorger. Een afwisselende job waarbij je veel contact met mensen hebt en continu de balans bewaakt tussen het welzijn van dieren en het bedrijfsresultaat. Voor studenten van Lentiz | MBO Middelharnis is het mogelijk om het eerste jaar van de opleiding Dierverzorging in Middelharnis te volgen en daarna in te stromen bij de opleiding Dierenartsassistent-Paraveterinair in Maasland.
Meisje heeft hamster vast

Inschrijven

Is dit de opleiding voor jou? Meld je dan direct aan!

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Dierverzorging kun je volgen op niveau 2 (de opleiding duurt dan twee jaar), niveau 3 of niveau 4 (deze opleidingen duren drie jaar). Alle opleidingen worden aangeboden in de Beroepsopleidende Leerweg (BOL).

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker dierverzorging (niveau2, opleidingscode 25732), zelfstandig medewerker dierverzorging (niveau 3, opleidingscode 25734), bedrijfsleider dierverzorging (niveau 4, opleidingscode 25730)

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen. Deze kosten vind je onderaan deze pagina bij “Handige links”.

Na je diploma?

Als je je diploma niveau 2 of niveau 3 hebt behaald kun je een stapje hoger gaan, naar niveau 3 of niveau 4. Doorstromen naar de opleiding para-veterinair behoort tot de mogelijkheden. Met je niveau 4-diploma kun je ook doorstuderen op het hbo.

Je kunt gaan werken als dierverzorger, educatief medewerker of je komt terecht op een kinderboerderij of in een dierenspeciaalzaak. Genoeg keuze dus!

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Lentiz | MBO Middelharnis heeft een praktijklocatie met verschillende dieren; konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, vissen, geiten en pony’s. Regelmatig zijn er honden voor de lessen op school aanwezig. Op diverse bedrijven in de buurt van school kunnen we lessen geven met grotere dieren zoals paarden, schapen en koeien. Zo kunnen we theorie en praktijk met elkaar verbinden.

 

Wat doe je in de les?

Je leert hoe je al deze dieren moet verzorgen, hoe ze zich gedragen, welke voeding ze nodig hebben en waarom hygiëne zo belangrijk is. We leren je kritisch kijken naar de huisvesting en het welzijn van de dieren. Bovendien leer je hoe je de kosten voor voer en verzorging berekent en krijg je te maken met zaken als training van dieren, medicijngebruik en voortplanting. MBO studenten dragen deels zorg voor het beheer van het dierverblijf op school. MBO studenten assisteren ook in de praktijklessen van VMBO-leerlingen.

Lentiz | MBO Middelharnis werkt met kleine groepen. Dit betekent dat we veel samenwerken in projecten. Iedere student krijgt een rol in een project afhankelijk van het niveau en het leerjaar van de opleiding. Tijdens je opleiding groei je dus verder in verschillende rollen. Planning, taakverdeling, evalueren en elkaar beoordelen zijn een onderdeel van ieder project. Je leert met elkaar en van elkaar.

Vakken tijdens deze opleiding

  • Vakkennis Dier
  • Praktijkleren Dier
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Loopbaan

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien past een van onze andere opleidingen dan beter bij jou.