MBO LIFE College

Profielwerkstuk / Bètachallenge

Onze Food Innovation Academy (FIA) biedt twee verschillende opdrachten voor profielwerkstukken in de richting van voeding en/of voedselproductie:

Hap-to-Go Challenge

In deze challenge worden leerlingen (vmbo TL) uitgedaagd om voor jongeren van 12-16 jaar een makkelijk mee te nemen gezond voedingsproduct te ontwikkelen. Deze “Hap to Go” moet een groenteproduct in een glazen verpakking zijn. In de opdracht komen de volgende onderdelen aan de orde; onderzoeken wat gezonde voeding gericht op pubers precies is, een marktonderzoek naar de smaken en kleuren van voeding onder pubers, een voorstel doen voor een nieuw product en het proces van grondstof tot eindproduct uitwerken, produceren en presenteren.

Tijdens deze opdracht is er een bezoek aan de Food Innovation Academy. Een bedrijfsbezoek aan een voedselproducerend bedrijf behoort ook tot de mogelijkheden. De benodigde tijd wordt afgestemd met de school die die opdracht uitvoert. Deze opdracht past bijvoorbeeld prima in een projectweek, onderwerp van een profielwerkstuk of wekelijks voor een bepaalde periode in de reguliere lessen (scheikunde, biologie, natuurkunde, economie).

Challenge: Het Nieuwe Gezonde Broodje

In deze challenge worden leerlingen uitgedaagd om in de projectperiode een gezond, lekker en ambachtelijk gebakken broodje met een bepaald thema (de streek, een ingrediënt, etc.) te ontwikkelen. Dit doen zij door zich eerst te oriënteren op de opdracht. Hierbij kijken de leerlingen naar welke eisen er vanuit opdrachtgever zijn, hoe het proces verloopt bij het bakken van brood (excursie bakkerij), wat gezond en lekker is en het maken van reclame. Hieruit volgt een ontwerp voor een product dat verder ontwikkeld en gemaakt wordt door de leerlingen. Na de uitvoering volgt een evaluatie op het product en worden eventueel aanpassingen gedaan. Daarna wordt het brood aan de opdrachtgever gepresenteerd.

Tijdens de opdracht onderzoeken leerlingen welke opleidingen er horen bij de verschillende onderdelen in het ontwikkelproces. Er wordt een logboek bijgehouden van alle activiteiten en aan het einde schrijven de leerlingen een verslag waarin een reclame is opgenomen voor het broodje.

Contact

Wil je meer weten over onze bèta challenge of wil je met je klas aan de bètachallenge meedoen? Neem dan contact op met:
Karin Lameijer, projectcoördinator Food Innovation Academy via telefoonnummer 06-19039140 of via e-mail.