Naar het mbo

Wat is het mbo?

Na de middelbare school kun je verder leren op het mbo. Mbo staat voor “middelbaar beroepsonderwijs”. Op het mbo ga je leren voor een beroep. Naast kennis leer je ook vaardigheden en de juiste houding die je moet hebben voor het beroep dat je later wilt uitoefenen.

BOL en BBL

Binnen het mbo bestaan er twee leerwegen, BOL en BBL. In de BOL (Beroepsopleidende Leerweg) ben je voltijd bezig met je opleiding en stage (beroepspraktijkvorming/bpv). Het verschilt per opleiding op welke manier en in welk studiejaar deze stages plaatsvinden. In de BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) werk je bij een erkend leerbedrijf Je combineert één dag school met minimaal 20 uur per week werken. In principe moet je zelf een baan zoeken. Natuurlijk kunnen we je hierbij ook adviseren.

Vier niveaus

Binnen het mbo zijn er vier niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe meer je moet weten en kunnen. De duur van de opleiding is afhankelijk van het niveau. Natuurlijk is er de mogelijkheid om door te stromen van niveau naar niveau. De opleidingen van Lentiz | MBO LIFE College worden aangeboden op mbo-niveau 1, 2, 3 en 4.

  • Niveau 1 - Assistent medewerker - duurt ca. 1 jaar
  • Niveau 2 - Medewerker - duurt ca. 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3 - Vakbekwaam medewerker - duurt ca. 2 tot 3 jaar
  • Niveau 4 - Vakexpert/Manager/Adviseur - duurt ca. 3 of 4 jaar

Toelatingseisen mbo

De toelatingseisen verschillen per opleiding en per niveau. Wil je weten of je toelaatbaar bent tot een opleiding van Lentiz | MBO LIFE College? Kijk dan bij de opleidingsinformatie op deze website. Daar staat welke toelatingseisen gelden voor de betreffende opleiding.

Bekijk het aanbod van onze BOL mbo-opleidingen