Bedrijven blij met nieuwe mbo-opleiding Geo, Data & Design Lentiz | LIFE College

Lentiz MBO | LIFE College start per augustus de nieuwe mbo-opleiding ‘Geo, Data & Design’. Met inzet van de nieuwste technologieën zoals drones, verzamelen mbo-studenten de benodigde gegevens. Deze worden verwerkt en creatief gevisualiseerd en gepresenteerd. De opleiding komt tegemoet aan de toenemende vraag van de arbeidsmarkt voor vakexperts op dit gebied.

Om steden duurzamer en klimaatbestendig te maken, is steeds meer specialistische kennis en inzicht nodig over stedelijke ontwikkeling, het leefklimaat en het gedrag van mensen. De gegevens hiervoor worden onder meer opgehaald vanuit geo-data, de bron van alle digitale kaarten.

Studenten met passie voor technologie en ICT

De studenten ‘Geo, Data & Design’ leren gegevens in kaart te brengen voor oplossingen binnen actuele onderwerpen die te maken hebben met klimaat, duurzaamheid, leefomgeving en milieu. Het gaat om de specialist die geo-data begrijpt, GIS-tekeningen kan lezen en maken, en de resultaten naar moderne visualisaties en datapresentaties kan omzetten. Dit gaat hand in hand met creativiteit, ICT- en presentatievaardigheden en klantencontact.
Danielle de Lange, docent Lentiz | LIFE College: “De mbo-4 opleiding ‘Geo, Data & Design’ is geschikt voor studenten die graag werken met de modernste technologieën, ICT-vaardig en creatief zijn.”

Inspringen op de behoefte van de arbeidsmarkt

Lentiz MBO|LIFE College springt in op de groeiende behoefte aan vakspecialisten ‘Geo, Data & Design’ in een snel veranderende arbeidsmarkt. Er is behoefte aan vakexperts die de verdergaande digitalisering beheersen en met de nieuwste technologieën kunnen omgaan. De bedrijven en instellingen als Omgevingsdienst Midden Holland, Waterschap Hollandse Delta, TAUW, Stantec, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 3D Omgevingsadvies, Evoke en Gemeente Rotterdam, juichen het initiatief toe om de opleiding aan te bieden voor de werkzaamheden van de toekomst. Yacintha Mulder, Business Unit Manager Data, zegt hierover: “Bij advies- en ingenieursbureau TAUW zetten we volop in op de digitale transformatie en het verzamelen van data is daarin essentieel. Hierdoor ontstaat bij ons een grote behoefte aan het type student dat LIFE College gaan opleiden. Dat maakt deze opleiding erg relevant.”
Jasper van Vooren, Projectmanager team Veldonderzoek & Geodata gemeente Rotterdam geeft het belang aan van deze ontwikkeling: “Rotterdam zet data in om beleid te maken of inzichten te creëren. We willen van data naar informatie naar inzicht. Studenten Geo, Data en Design krijgen de kennis en vaardigheden die we in de toekomst nodig hebben”.

Veelzijdige mbo-opleiding in dynamisch werkveld met baanzekerheid

Het hebben van kennis en het begrijpen van de context van dit dynamische werkveld vormt de basis van de opleiding waardoor intensief wordt samengewerkt met de werkgevers. De mbo-studenten ontmoeten de betrokken bedrijven regelmatig en krijgen zo de gewenste expertise. Dat zorgt voor een veelzijdige opleiding met baanzekerheid. Zo maakt het bedrijf 3-D Omgevingsadvies onder meer sonarbootjes om onderwaterkaarten te kunnen maken. Eigenaar Jacob Sonneveld vertelt: ”De dimensie van onze fysieke leefomgeving wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld bij het herinrichten van een gebied. Mooi dat dit initiatief tegemoet komt aan de huidige opleidingsvraag.”

Informatie over de opleiding

Voor meer informatie over de nieuwe mbo-opleiding nodigt Lentiz | LIFE College de toekomstige studenten uit op de Open Dagen van 27 en 29 januari. Aanmelden voor een persoonlijk informatief gesprek kunt u via deze link.

Terug naar het nieuwsoverzicht