Benjamin Hoppe-Jaspers, vmbo-docent biologie

Je kunt alles worden wat je wilt. Als je er maar voor gaat. Dat is de overtuiging van waaruit Benjamin leeft en doceert. “Slim of dom, normaal of abnormaal bestaat niet. In de natuur heeft iedereen zijn rol en is alles even belangrijk. Je moet doen wat je leuk vindt, je talenten benutten en je niet laten weerhouden door vooroordelen of stigma’s die anderen opleggen. De enige beperking die je hebt in het leven, is de beperking die je jezelf oplegt.”

Spelen is belangrijk “Ik ken de doelgroep van binnenuit. En weet hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die je op weg helpen”, vertelt hij. “Ik had juf Suze op de kleuterschool. Zij leerde mij dat door te spelen je ontdekt wat je kan, wat je leuk vindt en ook wat je niet kan. Zo zou onderwijs moeten zijn. Een ontdekkingstocht die je de mogelijkheid biedt kansen te zien en te benutten. Als niemand je leert dat je perspectief hebt – en dat je door te oefenen altijd beter kunt worden – dan zet je jezelf op slot.

Deze school is een bastion van bescherming in de jungle van het leven. Een veilige wereld waar mensen eerlijk en respectvol met elkaar omgaan. We proberen hier iets te brengen wat je je hele leven bij blijft. Dat geldt voor leerlingen én docenten. Deze school zet ook mij in mijn kracht. Ik krijg hier de kans om het verschil te kunnen maken in honderden levens. Dat vind ik echt tof.

Hoop Onze school biedt hoop. Hoop op een goede toekomst voor de kinderen van mijn kinderen. Hier zie je dat het goed kan komen met onze multiculturele samenleving. En dat ieder mens waardevol is. Iedereen heeft iets van een ster in zich. Dat leert de biologie. Tijdens het sterven van een grote zon in een supernova ontstond een wolk sterrenstof. Uit die wolk sterrenstof is het ijzer gevormd. Het ijzer dat wij gebruiken om ons lichaam van zuurstof te voorzien. Mooi hè?”

"Weet je dat iedereen bijzonder is? We hebben allemaal sterrenstof!"