Hackathon 2024

Overwinning voor Moon Bean in de Food Innovation met Hackathon Een explosie van creativiteit en innovatie bracht de Hackathon-arena tot leven op 20, 21 en 22 maart. Tijdens de driedaagse kwamen zestig mbo-studenten en leerlingen samen voor een bijzonder evenement georganiseerd door Lentiz | MBO LIFE College en de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Deze driedaagse Hackathon bood een podium voor jonge denkers om zich te buigen over reële vraagstukken binnen de thema's Food en Duurzaamheid, ingebracht door De Koning Vlees B.V, SOCOCO en Gemeente Schiedam.

Duurzame Schoonheid

Moon Bean, bestaande uit een dynamisch team van zowel mbo-studenten als vmbo-leerlingen, behaalde de eerste plaats door hun duurzame aanpak van de SOCOCO-case. De jury prees hen vanwege hun innovatieve benadering van duurzaamheid, krachtige pitch en sterke samenwerking. Ze ontwikkelden een opmerkelijke cosmeticalijn, doordrenkt van een heerlijke, huiselijke koffiegeur met een subtiel vleugje vanille. Deze lijn, gemaakt van hergebruikte koffieprut van SOCOCO Coffee, omvat een lipscrub, bodyscrub en haarolie.

Praktische Oplossingen en Zakelijke Aspecten

Van concept naar realiteit: deelnemers brachten hun ideeën tot leven in laboratoria en proefkeukens. Naast het bedenken van praktische oplossingen, kregen de jongeren inzicht in zakelijke aspecten door het ontwikkelen van bijpassende businessmodellen en het perfectioneren van hun pitches en presentaties voor een groter publiek.

Grens doorbrekend onderwijs van vmbo tot hbo

“De Hackathon ontketent niet alleen creativiteit en duurzaam denken, maar doorbreekt ook grenzen tussen onderwijsniveaus”, aldus practor Petra Kuipers: “Mbo- en vmbo-leerlingen werken zij aan zij, ondersteund door coach-docenten van diverse scholen, samen met HBO InHolland Delft. Deze samenwerking zorgt voor een holistische aanpak van vraagstukken binnen de thema’s Food en Duurzaamheid.”

Afsluiting en Toekomstige Samenwerking

De Hackathon benadrukt het belang van samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven om duurzame en innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Met alle teams die als lichtend voorbeeld fungeren van wat er mogelijk is als jonge denkers en doeners samenkomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht