Winnaars Hackathon

Hackathon April 2023

Hackathon

Hackathon in Food Innovation Academy
Nieuwe manier van onderwijs voor leerlingen én docenten

 

Vlaardingen – Jongeren kennis laten maken met de mbo-opleidingen van Lentiz | LIFE College en met de toekomstmogelijkheden die de foodbranche biedt, dat was de insteek van de driedaagse Hackathon die eind maart plaatsvond in de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen.

De FIA is dé scholings- en praktijkplek waar onderwijs en bedrijfsleven samenwerken om jongeren op te leiden voor een carrière in de foodsector. Tijdens de hackathon konden 100 jongeren uit de regio en 20 kennisexperts uit het mbo, hbo en het bedrijfsleven drie dagen lang gebruik maken van de moderne foodlabs en proefkeukens van de FIA om te komen tot toepasbare oplossingen voor praktische vraagstukken. Begeleid door een coach gingen leerlingen uit het voortgezet onderwijs samen met mbo-studenten aan de slag. Verschillende ondernemers waren aanwezig om hun case te presenteren en verdere toelichting te geven.

Duurzame thema’s

Opdrachten uit de praktijk die door het bedrijfsleven waren aangeleverd, waren: het tegengaan van voedselverspilling in de Rotterdamse haven, het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten in producten, en vergroening van bedrijventerrein Groot Vettenoord.

Lesstof verbinden met praktijk

Danielle de Lange, docent Geo Data & Design bij Lentiz | LIFE College coachte een groepje leerlingen en zag ze groeien. “Op dag 1 zijn de leerlingen vooral bezig om elkaar en het proces te leren kennen”, vertelt ze. “Op dag 2 neemt het samenwerken een hoge vlucht, en op dag 3 staan ze op het podium voor de hele groep hun verhaal te doen. Ik ben trots op het groepsproces. Je ziet hoe leerlingen elkaar versterken en elkaar in hun kracht zetten. En dan ontstaan er mooie dingen.”

De hackathon is voor de jongeren een leerzame en leuke introductie op de mbo-opleidingen en de foodbranche. Docenten maken kennis met een innovatieve, praktische manier van onderwijs geven en bedrijven krijgen verrassende oplossingen op de aangeleverde vraagstukken.

Max Verkade, docent wiskunde aan het Groen van Prinstererlyceum, is enthousiast over het verloop van de hackathon “Het is interessant voor de leerlingen én voor ons docenten om de lesstof te verbinden met echte vragen uit het bedrijfsleven.”

Volgende hackathon in november

Twee keer per jaar organiseert Lentiz | LIFE College een hackathon in de Food Innovation Academy. De volgende is in het najaar. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs uit Schiedam, Vlaardingen en Maasland kunnen zich met hun docenten aanmelden om mee te doen. Kijk op www.foodinnovationacademy.nl bij ‘Hackathon’ voor een videoverslag.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht