MBO LIFE College

Ik heb veel gastvrijheid ervaren, in Nederland kan dat wel wat meer

Internationalisering is geen extraatje, het dwingt studenten om buiten hun comfortzone te treden waardoor hun leerervaring groeit. Een volgende groep van Lentiz | MBO LIFE College mocht na het uitwisselingsproject met Frankrijk, hun blikveld verbreden in Turkije. De culturele stage ging van start in ‘Maide Café & Restoran, in gemeente Kocaeli. Daar maakten de mbo-studenten kennis met de Turkse keuken en werd er, ondanks de taalbarrière, nauw samengewerkt met het personeel. De ambachtelijke productiekant van de Turkse lekkernijen kwam verder aan bod tijdens de bedrijfsexcursies. De mbo’ers van de opleidingen Food & Lifestyle, Voeding & Technologie, Handel & Ondernemen, Voeding & Productie namen deel aan de internationale stage.

De Turkse mensen zijn heel relaxed en je krijgt veel waardering
Naast het kennismaken met een beroepssituatie in het buitenland, is internationalisering een middel om studenten in contact te brengen met andere culturen, het werkt verbindend. Fatma Guduk, coördinator internationalisering van LIFE College: “Het bleek dat het spreken van een gemeenschappelijke taal geen harde eis is om op een leuke én leerzame manier samen te werken.” Mbo-student Tessa de Waard bevestigt dit: “Er was een grote taalbarrière dus we spraken via de google-vertaler. Wat woorden Turks praten vonden ze ook helemaal leuk. De Turkse mensen doen er echt moeite voor om een gesprek met je aan te gaan, ook over ‘hoe het met je gaat’. Tessa vervolgt: “De Turkse mensen zijn heel relaxed en je krijgt veel waardering. Ik heb heel veel gastvrijheid ervaren, in Nederland kan dat wel wat meer. Voor mij persoonlijk neem ik dat gevoel van gastvrijheid mee. Als ik nieuwe mensen ontvang op mijn werk zal ik meer een praatje maken, omdat ik weet hoe goed dat voelt.”

Een uitnodiging van gemeente Kocaeli én op de Turkse televisie
Het bezoek aan gemeente Kocaeli is niet onopgemerkt gebleven, op de derde stagedag werden de studenten gefilmd voor de Turkse staatszender TRT. Een ander hoogtepunt tijdens het bezoek was een diner op uitnodiging van de gemeente Kocaeli. De traditionele gerechten werden er tentoongesteld met een toelichting en was er een proeverij. Ook waren er vrijetijdactiviteiten met de studenten van een universiteit.

De Turkse suikerspin 
Om meer over de productiekant te leren, werd de maak van de Turkse lekkernij ‘Işmaniye’ gedemonstreerd, ook wel de Turkse suikerspin genoemd. “Het was bijzonder om te zien hoe iets lekkers werd gemaakt met vier ingrediënten”, vertelt Tessa. “Eerst wordt mengsel van bloem en boter gemaakt en dat gaat 8 uur in een oven. Dan wordt er suiker met water ingekookt, tot het helemaal gekaramelliseerd is. De karamel wordt dan afgekoeld op een plaat en op het laatst wordt het mengsel met tangen uit elkaar getrokken voor de juiste structuur. Ik proefde het en het was heel lekker! Ze maken varianten met cacao en vanille, dat gaat dan in een cup vormpje. De lekkernij is niet te vergelijken met de Nederlandse suikerspin.”

Vriendschappen, goed voor de binding in de school
Coördinator Fatma vervolgt over de stage: “We kijken terug op een onvergetelijke ervaring in een totaal nieuwe omgeving voor onze mbo-studenten. Zowel de Turkse mensen als de studenten hebben zo hun best gedaan tijdens de stage! Onder de mbo-studenten zijn ook vriendschappen ontstaan, ook dat is goed voor de binding binnen de school.” Student Tessa: “Zo heb ik student Adeeb leren kennen die zijn eigen restaurant gaat beginnen. We zijn van verschillende mbo-opleidingen en we zoeken elkaar nog op bij LIFE College”.

Terug naar het nieuwsoverzicht