Running out of Time

Lentiz | LIFE College, wisselpunt internationale estafetteloop ‘Running Out of Time’

Lentiz | LIFE College, wisselpunt internationale estafetteloop ‘Running Out of Time’ 'Running out of Time!’. Om de urgentie van klimaatverandering bij de wereldleiders te onderstrepen, wordt de internationale estafette run ‘Running Out of Time’ gehouden door 18 landen, waaronder Nederland. Op woensdagavond 12 oktober, had LIFE College als Eco-School de eer om als wisselpunt te fungeren. In de stad Schiedam werd het estafettestokje doorgegeven. Lentiz | LIFE College stond de hardloopgroep bij door mee te rennen met de 4-kilometer afstand en de groep daarna in de watten te leggen tijdens de pitstop. Met een totaalafstand aan 7.767 kilometer, trekt de internationale estafetteloop 'Running Out of Time' binnen 38 dagen door maar liefst 18 landen.

Estafettestokje met klimaatboodschap aan besluitvormers  

De wereldwijde estafetteloop bezoekt scholen, risico locaties en klimaatveranderingsprojecten om te inspireren en te pleiten voor lokale klimaatactie. Met de overdracht van het estafette stokje bij Lentiz | LIFE College, werd de klimaatboodschap ‘geef educatie over het klimaat’ letterlijk doorgegeven. Een krachtige boodschap van jongeren aan de besluitvormers op COP27, the Conference of the Parties. Dit is de wereldwijde klimaatconferentie waar ‘Running Out of Time’ gehoord wil worden. 

Voorop lopen met duurzame ondersteuning 

De studenten en medewerkers van Lentiz| LIFE College renden mee met de 4-kilometer afstand ter ondersteuning van de hardloopgroep. Student William de Jong liep voorop: “In de klas werd over ‘Running Out of Time’ verteld en ik vroeg of ik mocht meedoen, al ben ik niet een heel sportief type. Vooraf heb ik twee keer geoefend en het ging super! Het is goed bevallen om mee te rennen met de internationale groep, en leuke mensen ook! Ik doe de mbo-4 opleiding ‘Inspecteur Leefomgeving’, als ik dit heb afgerond kan ik met milieu en klimaat werken, en dan ook écht iets betekenen voor het klimaat.”

Reserves aanvullen voor ontspannen vervolg

Tijdens de wissel voorzag LIFE College de hardlopers van gezuiverd water. Het zuiveren van dit water, afkomstig uit de Schie, vond plaats met behulp van een miniwaterzuiveringsinstallatie van Hatenboer-Water en Stichting Milieu Dichterbij. De educatieve opstelling op school liet zien hoe water gezuiverd wordt. Het aanvullen van de reserves werden ook op andere manieren verzorgd. De LIFE-jongeren, van het vmbo en het mbo, kwamen in de workshopkeuken samen om gezonde snacks voor te bereiden voor de hardloopgroep. Die werden gemaakt van restproducten van Albert Heijn, als donatie om voedselverspilling te voorkomen. Een sportmassage na afloop mocht niet ontbreken van een van de de LIFE-docenten om zo de wereldwijde duurzaamheidstour ontspannen te kunnen vervolgen. Het estafettestokje zal nog zeeën, bergketens, gletsjers en woestijnen, dorpen, steden en hoofdsteden doorkruisen.

Het begint op school, bij onze toekomstige generatie

Coördinator Wietske Stoelinga van Eco-Schools Nederland, nam deel aan de dynamische avond van de internationale estafetteloop bij Lentiz | LIFE College: “Educatie en klimaat, dat is ook waar Eco-Schools voor staat” vertelt ze. We geloven erin dat educatie de sleutel is naar duurzame verandering. Dat begint op school, bij onze toekomstige generatie. Eco-Schools is een programma dat de toekomstige professionals opleidt voor de duurzame en circulaire samenleving en geeft handvatten om duurzaamheid in het DNA van de scholen te krijgen. Running out of Time’ is een fantastisch initiatief dat wereldwijd bijdraagt aan educatie en klimaat.”

Running out of Time
Terug naar het nieuwsoverzicht