Retail & Commercie BBL

Iedere dag is anders in de retail. Vind jij het leuk om te adviseren over producten en ben je geboren voor de verkoop? In de retail kun je alle kanten uit. Jouw klanten krijgen in de winkel het beste advies, daardoor komen ze graag terug. Heb je gevoel voor commercie, dan is deze opleiding voor jou. Wil jij graag een praktijkgerichte, afwisselende opleiding volgen? Kies dan voor Retail & Commercie (niveau 3 en 4)

niveau 3 & 4

Vind je verkopen leuk? Ben je graag in contact met mensen? Kies dan Retailspecialist niveau 3 of retailmanager niveau 4. In deze opleiding leer je alles over het managen van een winkel en de medewerkers. Ontwikkel je commercieel talent en laat de winst stijgen!

Meld je aan!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Retail & Commercie kan je doen op mbo-niveau  3 en 4.  Een mbo-niveau 3 opleiding duurt twee jaar en niveau 4 volg je in twee of drie jaar. Ben je zelfstandig en ondernemend? Dan kun je altijd versneld je diploma behalen.

Je wordt opgeleid tot…

Retailspecialist (niveau 3, opleidingscode 25809)
Retailmanager (niveau 4, opleidingscode 25807)

Toelatingseisen

Je werkt minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf. Dit kun je controleren op www.stagemarkt.nl

Niveau 3:
Als je minimaal een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) hebt, mag je naar niveau 3. Je bent ook toelaatbaar met een afgeronde mbo-niveau 2 opleiding.

Niveau 4:
Als je een vmbo-diploma in de gemengde (gl) of theoretische (tl) leerweg hebt of een mbo-diploma op niveau 3, dan mag je naar niveau 4. Als je een mbo-diploma niveau 2 hebt, of je hebt een vmbo-diploma in de kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), dan ben je ook toelaatbaar tot niveau 4. We kijken tijdens de intakeprocedure of de opleiding bij je past en welk niveau het beste bij jou past.

De opleiding Retail  & Commercie is iets voor jou als:

 • je geïnteresseerd bent in economie en handel;
 • je graag wilt leren over verkoop, hospitality en marketing in de detailhandel;
 • je wilt leren een eigen bedrijf of winkel te starten.

Wat kost deze opleiding?

Op het mbo zijn er twee soorten kosten: lesgeld (bedrag dat je aan de overheid betaalt) en schoolkosten.

Lesgeld
Als je bij aanvang van de opleiding 18 jaar of ouder bent, of je bent gehuwd (of gehuwd geweest), dan ben je als student lesgeldplichtig. Kijk op rijksoverheid.nl naar de actuele hoogte van het lesgeld.

Schoolkosten
Schoolkosten zijn de kosten die je maakt voor o.a. boeken, eventuele werkkleding en materialen. Boeken bestel je zelf. Vraag tijdens de Open Dagen welke kosten gelden voor jouw opleiding.

Optionele kosten
Er zijn ook kosten die je maakt voor onderdelen van je opleiding die niet verplicht zijn om je diploma te halen. De kosten hiervan zijn niet verplicht.

Na mijn diploma!

Je kunt gaan werken in de detailhandel of je begint je eigen winkel of bedrijf (niveau 4). Verder studeren kan ook! Heb je je niveau 3-diploma, dan kun je verder studeren op een hoger niveau binnen het mbo. Heb je een niveau 4-diploma, dan kun je verder studeren op een aansluitende hbo-opleiding, zoals Ondernemen of Commerciële Economie. Je kunt ook een tweejarige hbo-opleiding volgen, zoals het Associate Degree Ondernemen.

Wil je weten waar oud-studenten van de opleiding Retail & Commercie terecht zijn gekomen? Klik hier voor hun succesverhalen.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

Je kunt de opleiding doen in de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg). Je gaat dan deeltijd naar school en combineert dat met stages.

Deze opleiding is ook in de BOL te volgen, kijk voor meer informatie op onze BOL-pagina.
Retail & Commercie BOL-opleiding

Wat doe je in de les?

Uniek: duurzaam en toekomstgericht
Wat deze opleiding uniek maakt, is at er speciale aandacht is voor toekomstgericht ondernemen en duurzaamheid. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan detailhandel in verse en natuurlijke producten. Bovendien speelt de opleiding in op nieuwe (technologische) aspecten in de retail en werken we veel samen met bedrijven in de regio. Daarmee maak jij op de arbeidsmarkt het verschil. Tel uit je winst!

In de opleiding zorgen we voor veel praktijkgerichte opdrachten en leerzame stages, want daarvan leer je het meest. In de les houd je je bezig met de volgende thema’s;

 • Goederenstroom en artikelpresentatie
 • Hospitality, advies en verkoop
 • Retailtrends
 • Retailmarketing en social media
 • Leidinggeven en management
 • Financieel beleid

Vakken tijdens deze opleiding

Je krijgt tijdens de opleiding de volgende vakken:

 • Retailpraktijk (praktijkopdrachten)
 • Financieel beleid
 • Leidinggeven en management
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Engels (niveau 4)
 • Keuzedelen (o.a. online marketing & e-commerce of oriëntatie op ondernemerschap)