MBO LIFE College

Oud-student Ceren vertelt

Ceren is assistent supermarktmanager en studeert daarnaast op het hbo

Oud-student Ceren Karisli begon ooit op Lentiz | MBO LIFE College op mbo-niveau 2. Uiteindelijk ging het zo goed, dat zij afstudeerde op niveau 4 Handel & Ondernemen. Na haar diploma besloot zij om te gaan doorstuderen op het hbo. Ze vond het best moeilijk om een vervolgkeuze te maken. Een hbo-opleiding Commerciële Economie óf een Lerarenopleiding? Het werd Commerciële Economie, maar tegelijkertijd volgt ze ook het vak om docent te kunnen worden. Zij combineert haar studie met werk als assistent supermarktmanager. We vroegen Ceren over haar schoolloopbaan en haar vervolgstudiekeuze.

Waarom koos je voor de opleiding Handel & Ondernemen?
“Ik begon eerst op de afdeling ‘New LIFE’ van Lentiz | LIFE College. Dat is een traject voor jongeren die nog geen startkwalificatie hebben door persoonlijke omstandigheden. Daar leerde ik van de verhalen om me heen, dat ik écht naar school wilde en mijn diploma wilde halen. Na mbo-niveau 2 mocht ik een toelatingstoets doen, want de inschatting was dat ik niveau 4 kon. Dat ging goed en toen koos ik voor Handel en Ondernemen. Economie vind ik interessant. Met Handel & Ondernemen kan je ook veel kanten op omdat het een brede opleiding is.”

Wat ging je na je mbo-opleiding doen? 
“Het mbo was een mooie opstap. Maar ik wilde verder studeren. In het laatste jaar van het mbo keek ik terug op mijn ervaringen om een opleidingskeuze te maken. Ik dacht terug aan de afdeling New LIFE en dat mijn coördinator heel positief over me was. Ze heeft me zo goed geholpen dat ik dat ook wilde. Jongeren ondersteunen en hen ook positief beïnvloeden. Het leek me leuk om dat als leraar te doen. In het begin twijfelde ik heel erg tussen de lerarenopleiding en hbo Commerciële Economie. Toen werd me verteld dat je tijdens je opleiding ook een ‘educatieve minor’ kunt volgen, zodat je docent kunt worden. Dat doe ik nu. Ik combineer mijn studie met mijn werk als assistent supermarktmanager.”

Hoe heb je de stages tijdens de opleiding ervaren?
“We mochten stage lopen in het buitenland, dat was super leuk! Een andere leerzame stage was bij Albert Heijn. Tijdens een stageopdracht moest ik laten zien hoe ik collega’s op de werkvloer aanstuurde. Op die manier zag de leidinggevende dat ik dat goed kon en werd ik als teamleider gevraagd. Dat heb ik een jaar gedaan in een bijbaan. In die tijd had ik vooral oudere collega’s en ik merkte dat ik als 17-jarige nog erg jong was in zo’n functie. Sinds kort werk ik als assistent-supermarktmanager in een bijbaan naast mijn hbo.”

Wat doe je in de opleiding Commerciële Economie en wat zijn je toekomstplannen?
“Het is een leuke opleiding. We werken aan projecten die een bijdrage leveren aan de maatschappij maar ook winstgevend moeten zijn. Bijvoorbeeld een evenement opzetten voor de wijkbewoners. Je bedenkt ook een eigen bedrijf en daar hoort een ondernemingsplan bij. Ik krijg ook financiële vakken en ik leer over leidinggeven en klantcontacten. Voor de ‘educatieve minor’ liep ik stage bij LIFE College, bij mijn oude opleiding ‘Handel en Ondernemen’. Dat was heel leuk! De mbo-studenten vertelde ik welke weg ik heb afgelegd en ik merkte dat mijn verhaal hen ook motiveerde. Hierna ga ik nog verder met een kopopleiding als ‘vak bachelor’. Dat is een één-jarig hbo-traject, waarmee ik tweedegraads docent Economie kan worden.”

Ik begon op niveau 2 en ging met een niveau 4-diploma van school. Nu studeer ik op het hbo.