Oud-student Food & Lifestyle vertelt

VAN MBO FOOD & LIFESTYLE NAAR HET HBO ÉN DE BAAN DIE IK WILDE

“Ik heb verantwoordelijkheid in mijn functie, ik wil ook niet teveel daarvan. Zo is het goed!” Oud student Demi Blom vertelt...

Demi is kwaliteitsmedewerker bij Menken van den Assem

Over haar baan als kwaliteitsmedewerker vertelt oud-student Demi: “Ik heb verantwoordelijkheid in mijn functie, dat is leuk! Ik wil daar ook niet teveel van, want dan lig ik ‘s nachts wakker. Zo is het goed. Ooit, wil ik nog wel eens doorgroeien naar coördinator.” Demi volgde de mbo-4 opleiding Food & Lifestyle bij Lentiz | LIFE College. Daarna deed ze een hbo-opleiding gericht op voeding, technologie én commercie. Ze twijfelde eerst of ze dat wel kon, maar het ging goed! Nu werkt Demi als kwaliteitsmedewerker bij het bedrijf Menken van den Assem. Dat was precies de baan die ze wilde, vertelt ze.

Bij dit bedrijf worden dagelijks grote hoeveelheden voedsel met de vrachtwagens aangeleverd. De producten worden in kleine hoeveelheden verpakt voor de winkels en supermarkten. Samen met de collega’s van de kwaliteitsdienst, zorgt Demi ervoor dat de producten tijdens het verpakkingsproces hun kwaliteit behouden. We vroegen haar meer over haar werk en wat ze van haar mbo-opleiding vond. En hoe ze een hbo-keuze maakte.

Waarom koos je voor de opleiding Food & Lifestyle?

“Ik zat in havo 4 en ik zou niet overgaan. Op de een of andere manier ging het niet goed terwijl ik wel mijn best deed. Mijn mentor raadde me aan om naar het mbo te gaan. Het paste beter bij me om in de praktijk te leren, al vond ik het wel even moeilijk dat ik iets anders ging doen. Mbo ‘Food & Lifestyle’ kwam toevallig op mijn pad. Ik reed wel eens langs het LIFE-gebouw aan de snelweg en ik vond het er best cool uitzien. Met mijn ouders ging ik er kijken.  Food & Lifestyle leek me leuk en daar heb ik geen spijt van”.

Wat doe je als kwaliteitsmedewerker?

“Als de vrachtwagens binnenkomen, controleren we de kwaliteit van de aangeleverde producten. Tijdens het verpakken moeten de machines en de productielijn altijd brandschoon zijn. Dat betekent dat ik verschillende testjes doe om te controleren of er geen voedselrestjes zijn achtergebleven. Een aantal verpakte producten verstuur ik naar het laboratorium om de houdbaarheid te testen, volgens de eisen. Ik doe ook de klachtenafhandeling, als bijvoorbeeld een fout ontstaat bij het verpakken waardoor te weinig producten in het zakje zitten. Ik bel dan met de klanten hierover. Bij Food & Lifestyle oefenden we met rollenspellen voor het voeren van goede gesprekken. Dat is best handig voor dit werk. Door mijn taken heb ik ook veel contact met het personeel op de werkvloer. Er is altijd wel een grapje en een lolletje onder elkaar, dat maakt deze baan ook leuk!”

Hoe heb je je Food & Lifestyle stages ervaren?

“In mijn laatste leerjaar had ik een stage bij diëtiste Bella Vita met een opdracht om voedselonderzoek te doen en voorlichting te geven. Ik onderzocht de invloed van voeding op slaapproblemen. In de diëtistenpraktijk was ik ook bezig met het wegen van de cliënten en hield ik het verloop bij. Op Social Media mocht ik posten over gezonde recepten en stukjes over ‘gezond leven’. Door mijn stage kwam ik erachter dat ik geen diëtist wilde worden. Ik hou zelf best wel van eten en ik vond het voor mezelf dan vrij tegenstrijdig om mensen te adviseren wat ze wel en niet mogen eten. Maar de voedingsmiddelenindustrie vond ik wel heel leuk en dat ontdekte ik ook tijdens mijn mbo-opleiding Food & Lifestyle.”

Hoe heb je de juiste keuze kunnen maken voor een hbo-opleiding?

“Als kind deed ik al veel met laboratoriumtestjes met een speeldoos die ik had. Die interesse was er dus ergens al. Ik had er eventjes voor nodig om erachter te komen dat HBO Food & Commerce & Technology de goede richting was. De opleiding Food & Lifestyle heeft me daarbij geholpen.”

Hoe kwam je aan het bedrijf Menken van den Assem?

“Voor mijn hbo-afstudeerstage moest ik een eigen bedrijf starten met een nieuw voedingsproduct. We bedachten de mini-saucijzen bite van ganzenvlees. Omdat er overlast is aan ganzen in Nederland, worden ze gedood. Ons groepje wilde dus iets doen met het vlees. We starten het bedrijf ‘Saucijs Uniq’. Een eigen bedrijf bleek niks voor mij, ik wilde graag in dienst bij een werkgever. Mijn groepsgenoten zijn succesvol doorgegaan met dit bedrijf. Dat is heel leuk! Via een stage op het hbo leerde ik het bedrijf Menken van den Assem kennen. Ik zag een vacature en binnen een week had ik de baan!”

Toen Demi bij LIFE College studeerde, werd de mbo-opleiding Voeding & Kwaliteit nog niet aangeboden. Hier word je opgeleid tot kwaliteitsmedewerker QA/QC.

Terug naar het nieuwsoverzicht