Oud-student Iris de Wit vertelt

Iris is operator voorfabriek bij de Graafstroom

Iris werkt als 25-jarige alweer zeven jaar bij zuivelfabriek de Graafstroom waar elke dag heerlijke kaas wordt gemaakt van verse melk. Ze is ‘operator’ op de afdeling waar de melk ontvangen wordtIn haar werk is het belangrijk goed te kunnen plannen en om te gaan met alle veranderingen die ze tegenkomt. Naast haar baan ging Iris een dag in de week naar school om de BBL-opleiding Voeding en Technologie te volgen.

Waarom koos je voor de opleiding Voeding & Technologie?
Ik volgde de opleiding doktersassistent, maar dat bleek niet bij me te passen en besloot ik te gaan werken als uitzendkracht. Zo startte ik op mijn 18e in een bijbaan bij de Graafstroom. Daarna ging ik fulltime in dienst en wilde er graag blijven. Mijn werkgever had dezelfde wens, maar dan moest ik weer naar school om de vakopleiding ‘Voeding en Technologie’ op mbo-niveau 3 te volgen. Dit wilde ik zelf ook graagEén dag in de week naar school gaan, was naast mijn baan goed te doen. Ik ben gaan doorstuderen op mbo-niveau 4 en heb dit ook afgerond 

Hoe heb je de BBL-opleiding Voeding & Technologie ervaren?
Ik vond het een nuttige opleiding voor mijn baan. Met de praktijkopdrachten word je gedwongen om met de mensen van ‘sales’ en ‘kwaliteit’ te spreken en je leert ook de werkprocessen in het bedrijf beter kennen. Zo kwam ik meer te weten over de achtergrond van mijn handelingen. Dat heb ik als positief ervaren. Ik vind het ook een voordeel dat de BBL-opleiding een verkorte opleiding is en dat je daarnaast werkt, zodat ik geld kon blijven verdienen. Ik woon op mezelf en dus was dit voor mij de enige goede optie. 

Wat doe je als operator?
Als ‘operator voorfabriek’ ben ik verantwoordelijk voor de verwerking van de melk en zet ik alles op tijd klaar voor de kaasmakerij. Ik houd me ook bezig met het verwerken van de reststromenSoms los ik ook de ploegleider af of vervang ik de andere operators in de pauzes. Deze functie doe ik nu zo’n drie jaar. Daarvoor was ik ‘operator kaasmakerij’. Ik vind het erg leuk dat je voor de verschillende functies dezelfde opleiding nodig hebt. 

Wat maakt je werk leuk bij de Graafstroom?
De verantwoordelijkheid in mijn functie is groot. Fouten kunnen gevolgen hebben voor de voortgang van het productieproces. Ik moet echt scherp blijven en dat vind ik een hele prettige werkdruk geven. De sfeer onder de collega’s is ook goed, we zijn allemaal vrij nuchtere mensen en toch allemaal anders. Door de combinatie van de ploegen- en de dagdiensten kan het zijn dat je sommige collega’s lang niet ziet. Als je dan weer samenwerkt, is het erg leuk. Het zou mooi zijn als er meer vrouwen in de sector werkzaam zijn. Het werk is tegenwoordig zo ver geautomatiseerd dat het lichamelijk niet zwaar is. 

"Het zou mooi zijn als er meer vrouwen in de sector werkzaam zijn."

Iris volgde de mbo BBL-opleiding Voeding & Technologie. In deze opleiding leer je van alles over de ontwikkeling van voeding en het productieproces ervan.  Je levert een bijdrage aan de innovatie van voeding en je houdt je bezig met het eten van de toekomst. De opleiding is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld. We noemen deze samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!

Over de opleiding Voeding & Technologie