Oud-student Mehmed Karagoz vertelt

Mehmed is operator kaasmakerij bij de Graafstroom

In het bedrijf wordt elke dag heerlijke kaas gemaakt van verse melk en kwaliteit staat voorop. Er komt best veel technologie bij het werk kijken, het proces van kaasmaken is bijna volledig geautomatiseerd. Daarom is het belangrijk dat een kaasmaker als Mehmed een goede opleiding heeft gedaan. Als ‘operator kaasmakerij’ maak je mooie kaasproducten voor de Nederlandse winkels.  

Waarom koos je voor de opleiding Voeding & Technologie?
“Ik kwam van de HAVO en daarna wilde ik graag een mbo-4 opleiding doen. De inschatting was dat ik meer kans heb op werk met een mbo– vakdiploma. Bij de opleiding  ‘Voeding & Technologie’ werd me meer uitgelegd over het proces van het maken, verwerkeen verpakken van de
voedselproducten en hoe voedselverwerkende machines hierbij worden gebruikt. Dat vond ik interessant. De mbo-docent vertelde over baangarantie na de opleiding, dat vind ik ook belangrijk. We zullen altijd voedingsmiddelen nodig hebben, de voedingsindustrie blijft altijd draaien.” 

Hoe ben je bij De Graafstroom terechtgekomen en wat vind je leuk aan dit bedrijf?
“Tijdens de opleiding doe je bedrijfsexcursies en gingen we ook naar zuivelfabriek de Graafstroom. Ik liet mijn mentor weten dat ik er graag stage wilde lopen en toen heb ik gesolliciteerd. Na mijn stage kreeg ik er een fulltime baan met vast contract aangeboden, samen met mijn klasgenoot Cas. Mijn collega’s zijn zeer vriendelijk, ze helpen altijd wanneer je ze nodig hebt. De sfeer is super gezellig. Je kunt overal over praten, zowel over het werk als de dagelijkse dingen en gebeurtenissen. 

Hoe heb je de stages ervaren?
“Op school leerde ik veel, maar tijdens je stages breng je de theorie meer in praktijk. Hierdoor onthoud ik het makkelijker. Voordat ik bij de Graafstroom kwam, liep ik stage bij grotere bedrijvenBij de Graafstroom zie je hoe de kaas gemaakt wordt met alle stappen vanaf het begin tot het einde. Dat vind ik leuk aan dit bedrijf. 

Wat doe je als Operator Kaasmakerij?
Als kaasmaker heb je veel taken. Zo controleer ik bijvoorbeeld de temperaturen in het proces en of de juiste doseringen gebruikt worden. Nadat de kaas is gemaakt, gaat dit in de pekel. Dat is een bad met een zoutoplossing. Dit is nodig voor de smaak en de houdbaarheid van de kaas. Elke soort heeft een aparte pekeltijd en het is mijn taak om dit proces goed te bewaken. Ook houd ik de machines in de gaten. Als er kleine technische storingen zijn, los ik ze opWanneer er een grotere storing is, heb ik soms hulp nodig van de technische dienst. Om dit snel op te lossen met meerdere collega’s, is leuk om te doen.” 

"Na mijn stage kreeg ik een fulltime baan met vast contract aangeboden, samen met mijn klasgenoot"

Mehmed volgde de mbo-opleiding Voeding & Technologie. In deze opleiding leer je van alles over de ontwikkeling van voeding en het productieproces ervan. Je gaat een bijdrage leveren aan de innovatie van voeding en houdt je bezig met het eten van de toekomst. De opleiding is samen met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie ontwikkeld. We noemen deze samenwerking de Food Innovation Academy: de start van jouw succesvolle toekomst in de voedingsindustrie!

Over de opleiding Voeding & Technologie