Winnaars food challenge

Winnaars mbo challenge voedselverspilling

Wederom winnaars van de MBO Challenge Voedselverspilling! Vandaag werd bekend dat de de studenten Voeding & Technologie en -Kwaliteit van Lentiz | MBO LIFE College, evenals vorig jaar, een eerste plaats hebben behaald! 🏆

Diverse mbo’s werkten het afgelopen half jaar aan #voedselverspillingsvraagstukken van bedrijven en organisaties.

Het mbo-team LIFE College werkte een case uit voor het bedrijf Royal Steensma B.V., toeleverancier van bakkerijartikelen.

Wat was de uitdaging? Het bedenken van een innovatieve oplossing voor de vele amandelvelletjes die overblijven na de productie van amandelspijs. Het gaat om reststromen van wel 80 tot 100 ton per jaar.

De studenten ontwikkelden een halffabricaat, een vezelpasta van amandelvelletjes, genaamd Fiber-Up. De producenten kunnen er hun voordeel mee doen ten behoeve van de consument, want het halffabrikaat zit boordevol vezels!

De jury gaf het volgende commentaar. “Aan de presentatie van dit team, de film én de notitie is veel aandacht besteed. Je ziet dat dit team het ‘Design Thinking Process’ goed doorlopen heeft.

“Veel producten zijn uitgeprobeerd. En uiteindelijk heeft het team gekozen voor een halffabricaat als eindproduct, namelijk een vezelpasta die in allerlei producten verwerkt kan worden. Dit halffabricaat heeft als voordeel dat het breed inzetbaar is. Daarmee is de impact van de oplossing potentieel groot”, aldus de jury.

“Tegelijkertijd speelt de oplossing ook in op de gezondheid van mensen. Met de pasta kun je vezels toevoegen aan diverse producten. En vezels zijn essentieel voor een goede werking van het darmstelsel en daarmee de gezondheid.”

“Tot slot heeft het team ook onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van het product door diverse technieken uit te proberen en ligt er een gedegen advies hierover. De jury ziet in Fiber-Up dan ook een haalbaar concept dat in praktijk goed uit te voeren is.”

Fiber-Up als halffabricaat kan producten verrijken met extra vezels en blijkt een mooie kanshebber te zijn voor de markt. 💪

Felicitaties aan het winnende team voor deze geweldige prestatie! 💐

Felicitaties aan het winnende team voor deze geweldige prestatie! 💐
Tessa WeertmanNikki Thompson Sebastian van DijkDaywin Vader
Bas Van RijswijkMila W.Lars FeikenHanneke van Waveren

Heel veel dank aan Royal Steensma B.V. Martijn PijnenburgMARIJN OttemaJudy V., Eline Bruijn, Aninka HoutmanRoel RietvinkChristian Weij Marcel Vermeulen. Wim BarendregtErwin NiedeveldCOROOS B.V. Rademaker BVIJscentrumYasemin BalKarin LameijerSandra Spaargaren – Van der Valk. Onze speciale dank gaat uit naar Royal Steensma B.V. en Petra Kuiper – van de Kletersteeg

Terug naar het nieuwsoverzicht