MBO Middelharnis

Hovenier

Ben je graag buiten en technisch bezig? Groen is overal om je heen. Je ziet machines, mensen en weet: hier gaat iets moois gemaakt worden. Je wilt graag een mooie buitenomgeving voor mensen ontwerpen, realiseren en onderhouden. Voel jij je hierdoor aangesproken dan is de opleiding tot hovenier zeker iets voor jou.
student werkt aan wilgenschutting

Inschrijven

Is dit de opleiding voor jou? Meld je dan direct aan!

Schrijf je nu in!

Over de opleiding:

Handige informatie om te weten voordat je aan de opleiding begint.

Welk niveau is het?

Hovenier is een mbo-opleiding op niveau 2, 3 en 4 en duurt afhankelijk van het niveau twee of drie jaar. Als je je diploma behaalt kun je een stapje hoger gaan, dus ofwel naar niveau 3 ofwel naar niveau 4. Natuurlijk kun je ook verder leren op het hbo.

Waar word je voor opgeleid?

Medewerker hovenier (niveau 2, opleidingscode 25621), vakbekwaam hovenier (niveau 3, opleidingscode 25618) of opzichter/uitvoerder groene ruimte (niveau 4, opleidingscode 25617).

Toelatingseisen

De wettelijke toelatingseisen voor deze opleiding vind je hier.

Wat kost deze opleiding?

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld te betalen. De kosten stelt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vast en deze wijzigen ieder schooljaar. Hiernaast zijn er nog kosten voor boeken en materialen. Deze kosten vind je onderaan deze pagina bij “Handige links”.

Na je diploma?

Je kunt gaan werken als hovenier, bij een grootgroen- bedrijf, bij een tuincentrum of bij een gemeentelijke organisatie. Ook kun je aan de slag in de recreatiesector bij een camping of een golfbaan. Na niveau 4 kun je ook doorstuderen aan het hbo.

Opbouw van de opleiding:

Dit kun je verwachten wanneer je aan deze opleiding begint.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding Hovenier kun je in de BOL en in de BBL volgen.
In de BOL ga je in leerjaar 1 vier dagen per week naar school en heb je een dag in de week BPV (stage). In leerjaar 2 en 3 ga je drie dagen per week naar school en heb je twee dagen BPV. Ook krijg je blokstages.
In de BBL ga je 1 dag naar school. De overige dagen werk je voor een bedrijf in de sector. Het is van belang dat je bij het opleidingsbedrijf een arbeidsovereenkomst hebt van minimaal 20 uur per week.

Wat doe je in de les?

Een belangrijk deel van de lessen is plantenkennis. Als hovenier behoor je de planten in verschillende groeistadia te herkennen. Lentiz | MBO Middelharnis heeft rondom het gebouw een mooie schooltuin waar verschillende vaste planten, bomen en struiken staan. Het gehele jaar kan het lesmateriaal vanuit de tuin gebruikt worden.

Op niveau 2 en 3 leer je het onderhoud en aanleg van tuinen in de praktijk (en bij een leerbedrijf; je werkgever). Als BOL student heb je praktijklessen op school. Je gaat maaien, snoeien, planten in de schooltuin. Daar kan je ook werken met een bladblazer, bosmaaier en motorkettingzaag. Bestratingen maken, schuttingen en vijvers plaatsen zijn vaardigheden die in onze grote praktijkhal uitgevoerd kunnen worden.

We werken daarnaast aan de volgende thema’s:
-Houding en communicatie
-Bodem, grond, water, landschap, bemesting.
-Inzet en bediening van machines en werktuigen
-Techniek, onderhoud
-Materialen, toepassing en verwerking
-Veiligheid, regelgeving, milieu
-Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken

Vakken tijdens deze opleiding

  • Vakkennis Groen
  • Praktijkleren Groen
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Burgerschap
  • Loopbaan

Niet de opleiding die je zoekt?

Misschien past een van onze andere opleidingen dan beter bij jou.