MBO Westland

Aftrap Operatie Nachtwacht op World Horti Center

De opleiding Bloem & Design neemt voor de vierde keer deel aan het Rijksmuseumproject. Tweedejaars studenten worden uitgedaagd technische vaardigheden met creatieve inspiratie te combineren. Hierbij krijgen ze ondersteuning in de vorm van materiaal en vakkennis van de Westlandse bedrijven Westland Bloemen Export (WBE), Van Duyvenvoorde Flowers & Plants en Javadoplant. Deze samenwerking bevalt zo goed dat het nu een goed moment is om officieel een langdurige samenwerking via het Regionaal Investeringsfonds MBO te ondertekenen.

Regionaal Investeringsfonds MBO
Het Regionaal Investeringsfonds MBO is een project waarin het onderwijs en het bedrijfsleven samenwerken aan het verbeteren van de inhoud van het onderwijs. Op deze manier laten de bedrijven zien het belangrijk te vinden een bijdrage te leveren aan het beroepsonderwijs. Het fonds wil deze vorm van samenwerken stimuleren en stelt extra budget beschikbaar. Hiermee kan de opleiding bijvoorbeeld investeren in het bloemlokaal.

Het jaar van de Nachtwacht
Dit jaar kent het Rijksmuseumproject een bijzonder thema. Tweeëntwintig enthousiaste studenten laten zich inspireren door de grondige restauratie van de Nachtwacht. Uiteindelijk maakt iedere student op 30 januari een floraal kunstobject dat door een vakjury beoordeeld zal worden. Ook de ontwerpmap is onderdeel van de jurering. De studenten doen verdiepend onderzoek, laten zien waardoor ze zijn geïnspireerd  en hoe de kosten van de benodigde materialen zich verhouden. Twee weken voor de grote dag leveren de studenten een  conceptmodel in

Meer dan materiaal
Voor de conceptversie en het uiteindelijke kunstobject worden bloemen en snijgroen beschikbaar gesteld. De samenwerking gaat echter nog verder. Jacomien Heemskerk (Van Duyvenvoorde) geeft via een workshop inkijk in het bedrijf en leert de studenten bloemen te bestellen via de webshop. Gerson Aalbrecht (Javadoplant) en Marinka Albers (WBE) verzorgen gastlessen over marketing in de sierteelt en de wereld van potplanten en decoratiegroen.  Marinka Albers: “Wij doen gedurende het schooljaar met meerder Mbo-projecten mee, zoals de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk. Door veel te werken met goede versproducten ontwikkelt de student vaktechniek en leert tevens de bedrijven in de sector kennen.”

Er heeft zich ook nog een vierde sponsor aangemeld: 4-attention. Zij leveren bloemisterij accessoires en kunnen studenten voorzien van de gewenste ondergronden en decoraties. Hiermee is de cirkel rond en daar is de opleiding begrijpelijk erg blij mee.

Bloem & Design van MBO Westland is een opleiding die de studenten veel biedt. De studenten werken aan hun professionaliteit door aanwezig te zijn of deel te nemen aan bijvoorbeeld Skills Heroes, de Dutch Design Week, de VT Wonen&Designbeurs, kasteel Groeneveld, de nieuwe BAVO in Haarlem, de zomerbloemententoonstelling en uiteraard dit Rijksmuseumproject.

Omring door studenten Bloem & Design ondertekenen Gerson Aalbrecht (Javadoplant), Marinka Albers (Westland Bloemen Export) en Jacomien Heemskerk (Van Duyvenvoorde Flowers & Plants) de overeenkomt.

Terug naar het nieuwsoverzicht